MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, mikropların obezite nedeni olduğunu söyleyerek obezitenin aşı ile engellenebileceğini bildirdi. Kendisinin de daha önceden obez olduğunu açıklayan Dr. Şanlıdağ şimdi 75 kiloya düştüğünü belirterek, obez aşısını geliştirmek için mali kaynak aradıklarını açıkladı.
Sağlık-Sen Manisa Şubesi Başkanı Mustafa Irgat, dünya çapında bilimsel olarak kabul edilen obezite aşısını bulan Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’a plaket verdi. Şube Başkanı Mustafa Irgat, her zaman bilim adamlarının yanında olduklarını belirterek, örnek teşkil etmesi açısında Şanlıdağ ve ekibine teşekkür etti.
MİKROPLAR OBEZİTE NEDENİ
5 yıllık araştırmalarının ardından obezite için aşı geliştirdiklerini belirten CBÜ Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, buldukları aşının dünyada bir ilk olduğunu ve global bir sorun olan obezite ile mücadelede alternatif bir tedavi seçeneği olabileceğini söyledi. Araştırmanın 9-13 Kasım 2013 tarihleri arasında yapılan 2’nci Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi’nde bilim adamları tarafından birincilik ödülüne layık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “15 kişilik ekibim ile üniversitedeki çalışmalarda ’Adenovirüs’ türünün obeziteye yol açtığını belirledik. Bu virüsten yola çıkarak obeziteye neden olan Adenovirüs’e karşı hazırlanan aşıları, deney hayvanları üzerinde uygulamaya başladık. Sonuç olarak araştırmacıların hazırladıkları aşının obeziteyi önlemede olumlu sonuç verdiği sonucuna vardık” dedi.
Aşıların insanlar üzerinde henüz denenmediğini açıklayan Prof.Dr. Şanlıdağ, mali destek için proje hazırlayacak ve bütçe sorununu çözeceklerini söyledi. Şanlıdağ, “Hücreler, deney hayvanları ve insanlar üzerinde araştırma yaptık. Aşı çalışmasını deney hayvanları üzerinde yaptık. İnsanlar üzerinde aşı çalışmasını henüz denemedik. Bunun için bütçeye ihtiyacımız var. Proje yazacağız ve uygun görülürse mali destek verilecek” diye konuştu.
İLAÇLA TEDAVİ TARTIŞILIYOR
Obezitenin engellenmesi için neler yapılabileceğini tartışacaklarını söyleyen Şanlıdağ, aşının mikrobun alınmasından önce tedbir niteliği taşıdığını vurguladı. Mikroplara bağlı obezitenin ilaçla tedavi yollarının tartışıldığını belirten Şanlıdağ, kendisinin de 36 yaşına kadar obezite sınırında yaşadığını açıkladı. Şanlıdağ, beslenme miktarını üçte bir oranında azalttığını söyleyerek “Obezitenin aşısı bulundu diyerek kendinizi salmayın. Haftada üç gün spor yapın. Bunu obeziteden kurtulmuş biri olarak söylüyorum” dedi.