TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği’ne katılımı öncesinde mali işbirliği çerçevesinde yürütülmekte olan, 'Aşı ve Serumların Kalite Kontrol Testleri'ne yönelik AB Eşleştirme Projesi’nin Uluslararası Kongresi Nevşehir’de başladı.



Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, İtalya Sağlık Bakanlığı Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü ve Bulgaristan Bulaşıcı ve Parazit Hastalıkları Ulusal Merkezi tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, Kapadokya Dedeman Otel'de düzenlenen kongrenin açılışına Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kontrol Laboratuvar Daire Başkanı Yücel Dener, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Nurullah Zengin, Projenin Genel Direktörü Marco Villani, AB, Bulgaristan ve İtalya'dan Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve proje yöneticileri katıldı.



Yücel Dener, projenin AB destekli aşı testlerinin laboratuvarlarımızda yapılması konusunda teknoloji transferi yapılması için İtalya ve Bulgaristan ortaklığında yapıldığını söyledi.



Proje kapsamında laboratuvarların akredite edilmesi, analizlerin kalitesinin üst seviyeye çıkması, uluslararası tanınabilirliğin sağlanması yoluyla Türkiye'de çok üst düzey bir laboratuvar olması yönünde çalışmakta olduklarını belirten Dener, 2014 yılından başlamak üzere laboratuvarlardaki tüm analiz sonuçlarının uluslararası kabul edilebilir hale gelmesini amaçladıklarını da ifade etti.



AB’nin kapılarının açılmasında özellikle analiz kısımlarında, ithal edilen tüm aşıların kalitelerinin kontrolünü yaptıklarını kaydeden Dener, yapılacak uluslararası bir denetim sonrasında alınacak bir belge ile de laboratuvarların uluslararası tanınır hale geleceklerini söyledi. 



Projenin Genel Direktörü Marco Villani ise yaptığı açıklamada, Türkiye ve İtalya’da sağlık alanında büyük ilerlemeler olduğunu söyledi. Uygulamakta oldukları projenin Türkiye’nin AB’ye girişini kolaylaştıracağını ifade eden Villani, “İtalyanlar olarak Türkiye’nin AB’ye girişine çok önem veriyoruz. Türkiye’nin AB’ye katılışı ülkenizin yanısıra Avrupa’nın ekonomik olarak geride kalmış ülkelerini de güçlendirecektir. Şu anda Türk ekonomisinin hızla büyüdüğünü görüyoruz. Batılı ülkelerde son zamanlarda ekonomik durgunluk vardır” diye konuştu.