Mobil uygulamalar üzerine görüş aldığımız Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, sürekli ilerleyen teknolojinin bir yandan bilgi kirliliği yaratırken bir yandan da sağlıklı ve nitelikli bilgiye hızlı ve direk ulaşmamızı sağladığını söyledi.

40 BİN FARKLI SAĞLIK UYGULAMASI ARTIK CEPLERİMİZDE

Mobile Health News'ın araştırmalarına göre 2010 yılında online diyet ve sağlık aplikasyonlarının ilk olarak cep telefonlarımıza girerken 2016'ya gelindiğinde 40 binin üzerinde sağlık uygulaması seçeneğinin ceplerimizde yer aldığını açıklayan Şengel, hekimlerin artık sağlık uygulamaları sayesinde hastalarına ulaşma oranının ise daha kolaylaştığını anlattı.

Araştırmaya göre, 2016'da sağlık aplikasyonlarının indirilme oranının dünyada 1 milyar kat artarak 40 milyon olacağının öngörüldüğünü belirten Şengel, 2017'de ise giyilebilir teknolojilerin sahne alacağını ifade etti.

Şengel, özellikle mobil diyet uygulamaları sayesinde diyet yapan hastaların sıkı takibinin yapılabildiğini, yurtdışında yaşayanların, yoğunluk ya da mesafe nedeniyle yüz yüze görüşmeye zamanı olmayanların da artık online diyet programlarıyla birlikte sağlıklı beslenme ve diyet anlamında iyi hizmetler alabildiklerini kaydetti.

Sağlıklı beslenme ve diyet anlamında Cebinizdeki Uzman, Diyetisyen kavramından yola çıkarak hastaları için özel olarak "Cepte Diyetisyen" mobil uygulamasını geliştirdiklerini belirten Ayşe Tuğba Şengel, Cepte Diyetisyen mobil uygulaması ile danışanların öğünlerinin fotoğrafını çekerek beslenme günlüğünü oluşturup, her öğününe diyetisyenden yıldız ve yorum alabildiklerini açıkladı.

PEKİ ONLİNE DİYETİN FAYDALARI NELERDİR?

Şengel, online diyetin faydalarını şöyle açıkladı;
“Sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo kaybetmek isteyenler için iyi bir uzman tarafından kişiye özel her günü ayrı planlanmış sıkılmayacağınız beslenme planları hazırlanır.
Online uygulama ile yediklerinizin günlüğünü tutarak kontrollü bir şekilde diyet yapabilmenizi sağlar.

Beslenme günlüğü tutup diyetisyeniniz tarafından her öğününüze yıldız ve değerlendirme almak motivasyonunuzu artırır.

Gerçek porsiyon kontrolü: tükettiğiniz besinlerin miktarının değerlendirip sıkı takip ile sizi destekler. Zamandan tasarruf sağlar.

MOBİL UYGULAMALAR SAĞLIK ALANINDA NE KADAR ETKİLİ?

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, mHealth'in ABD'de 2016 yılı için yaptığı bir araştırma sonucu mobil uygulamaların hasta ve doktorların hayatlarına etkileri ortaya bir infografik ile çıktığını belirtti.

TÜRK MOBİL DİYET UYGULAMASI SAYESİNDE AMSTERDAM'DA 2 AYDA 8 KİLO VERDİ

Amsterdam’da yaşayan Olcay Z. Hanım, asla diyet yapamadığı ve kesinlikle kilo veremediği maili ile kendilerine başvurduğunu belirten Şengel, diyetisyene gitmesi vakit aldığı için böyle bir uygulamayı tercih ettiğini ifade etti. . Amsterdam'da ki diyetisyenlerin kendisine önerdikleri diyet listelerinin Türk yemek kültürüne uymamasından dolayı ise Türkiye'den mobil bir diyet uygulamasına üye olduğunu anlatan Olcay Z., uygulama sayesinde 8 kilo verdiğini söyledi.

Olcay Z. her günü ayrı planlanmış listeler ile takip edilmek ve sıkılmadan sevdiği besinleri tüketmesi sebebi ile diyet yapma hissinden kurtulduğunu sözlerine ekledi.