DOĞUŞTAN kronik böbrek yetmezliğiyle mücadele eden 3 yaşındaki Meryem Nur Sima Akyazı, hastalığına bağlı görme kaybı yaşıyor ve yeni bir böbrek için gün sayıyor. Diyalizde sıra bekleyen çocukların zamanla yarıştığına dikkati çeken Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Böbrek nakli minik bedenlerin yaşam şansını ve süresini uzatıyor" dedi.
Meryem Nur Sima Akyazı, Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Sırası'na ilk defa 23 Mayıs 2013'te girdi. Meryem'e, Tokat'ta tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşince organları bağışlanan 7 yaşındaki Gökhan Uygur'dan böbrek nakli yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde, 3 Ağustos'ta nakledilen böbreği, Meryem'in vücudu 9 gün sonra reddetti.
Yeniden diyalize mahkum olan Meryem Nur Sima Akyazı, tekrar Sağlık Bakanlığı organ bekleme sırasına girdi. Meryem'in doktorları, "İlk nakilden sonra gelişen olumsuzluklar nedeniyle vücudu 9'uncu günde böbreği reddetti. Meryem şu an diyalize bağımlı yaşamını sürdürüyor. Ailede bağışçı olabilecek kişi yok. O nedenle en uygun böbrek çıkıncaya kadar beklemek durumunda" diye konuştu.
GÖRME KAYBI DA OLUŞMUŞ
Küçük Meryem'in hastalığa bağlı görme kaybı yaşadığını söyleyen ailesi, kızlarının böbrek nakliyle, hiç olmazsa yaşamındaki bazı kısıtlamalardan kurtulmasını istiyor. Aile, Meryem için suyun bile yasak ve kısıtlı kullanım listesinden kaldırılmasının kendilerini çok mutlu edeceğini anlattı. Umudunu ikinci nakle bağlayan aile, ilk böbrek bulunduğunda Erzurum'da akraba ziyaretinde olduklarını, hemen uçakla geldiklerini, şimdiyse müjdeli bir haber gelir diye Antalya sınırlarından dışarı çıkmadıklarını dile getirdi.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, diyalizde sıra bekleyen çocukların zamanla yarıştığına dikkati çekti. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Böbrek nakli minik bedenlerin yaşam şansını ve süresini uzatıyor" hatırlatmasında bulundu.