ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, meme kanserinin 20'li, 30'lu yaşlarda da görüldüğünü, hastalıkta yaşın düşmesinin tümörlerin daha agresif seyretmesine yol açtığını söyledi.
Doç. Dr. Çakmak, dış etkenlerin meme kanserinin gelişimi açısından önemli olduğunu, buna bağlı olarak genetik faktörler, diyetsel hadiselerin de etkili olduğunu kaydetti. Meme kanseri hasta sayılarının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çakmak, şöyle konuştu:
"Bazı tümörler, bazı yaş gruplarında özellikle görülmekteyken günümüzde artık bazı tümörler oldukça erken yaşlarda görülmeye başladı. Kliniklerimizde 20'li, 30'lu yaşlarda artık çok fazla miktarda kanser hastasıyla karşı karşıya kalmaya başladık. Bu yaşın düşmesi tümörlerin bir miktar daha agresif seyretmesine yol açıyor. Hastaların tedavi edilebilmesi adına daha çok gelişmeler doğrultusunda hareket etme konumunda kalıyoruz. Özellikle genç yaştaki kadınların da erken yaşta meme muayenelerine başlamaları gerektiğini vurgulamak gerekiyor."
Hastalığa karşı mümkün olduğu kadar doğal beslenmek, obeziteden uzak durmak gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Çakmak, "Sağlıklı yaşama önem veriyoruz. Hastalarımıza egzersiz öneriyoruz. Sigaradan ve alkollü içeceklerden, stresten uzak durmalarını öneriyoruz. Çünkü olayın psikolojik ayağı da var" dedi.

DS(EE/AK) (FOTOĞRAFLI)