İZMİR'de löseminin pençesinden kurtuldu derken hastalığı yeniden nükseden ve uygun iliğin bulunması amacıyla Türkiye'nin seferber olduğu Melis Akbaş için yeni umut ABD'den doğdu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun uygun iliğin ABD'de bulunduğunu açıklamasıyla sevince boğulan aileden baba Bahadır Akbaş, "Biraz sevinçliyiz, biraz hüzünlüyüz. İnşallah sonu iyi olur" dedi.
Aslen Ordulu Sevil ile Bahadır Akbaş’ın biricik kızları 7 yaşındaki Melis Akbaş’a, 4.5 yaşındayken lösemi teşhisi kondu. 2.5 yıl süren tedavinin ardından Akbaş’ın tedavisi sonlandı, ancak 20 gün sonra tekrar kansere yakalandığı saptandı. Tedavisine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde devam edilen minik Melis’e uygun ilik bulunması için tüm Türkiye seferber olurken, Almanya’dan gelen müjdeli haber önce sevince daha sonra hüzne döndü. Bu haberin ardından yurt çapında binlerce kişi, uygun iliğin nakledilmesi için kanlarını verirken, bugün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, uygun iliğe sahip donörün ABD’de bulunduğunu açıkladı. Heyecanla uygun iliği bekleyen Akbaş ailesi, bu haberle yeniden umutlandı. Aylardır hastane bahçesinde kızının iyileşmesini bekleyen baba Bahadır Akbaş, "Müjdeli bir haber aldık. Yurtdışından gelen bir listede yüzde 90 uyumlu bir donör bulunduğunu söylediler. Ama alt grup çalışmalarının devam ettiği, yani ileri tetkiklerin devam ettiği belirtildi. 20 gün veya 1 ay içinde alt grup değerleri de tutarsa bize göndereceklerini söylediler. Şu anda heyecanla bekliyoruz, herkesten dua istiyoruz" dedi.
DUYUNCA AĞLADIM
Naklin Aralık ayının ilk haftasında yapılmasının planlandığını dile getiren baba Akbaş şöyle devam etti:
"Melis’in doktoru Savaş Bey’le görüştük. Savaş Bey, yüzde 90 uyumlu bir donör bulunduğunu söyledi ve ileri tetkikler için beklendiğini söyledi. İleri tetkiklerden sonra naklin yapılacağını belirtti. Şu an kızımın ve eşimin morali yerinde, çok mutlular. Kızımın şu an genel durumu da iyi. Biraz sevinçliyiz, biraz hüzünlüyüz tam net bir şey değil. Almanya’daki donörün ardından biraz temkinliyiz. İnşallah sonu iyi olur. İlk duyduğumda sevincimden ağladım, inşallah sonu hayırlı olur."
YENİ YAŞINDA SAĞLIK
Sevinçli haberin ardından Bahadır Akbaş, hastanedeki diğer çocukların ailelerinin tebriklerini de kabul ederken, minik Melis’in önümüzdeki 8 Aralık’ta yeni yaşını kutlayacağı öğrenildi. Baba Akbaş, "Melis’in yeni yaşında sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Çok değerli bir doğum günü olacak" dedi.
TESTLERİ TÜRKİYE’DE YAPTIRACAĞIZ
Melis’in doktoru Prof. Dr. Savaş Kansoy da, kemik iliği nakli açısından daha önce bulunan vericinin liste dışı kaldığını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Çok üzülmüştük. Daha sonra kısa zamanda tekrar bir verici bulundu. Bu kez bulunan verici ABD’den. 10 da 9 uygun verici. Hızla getirilmesi için testleri Türkiye’de yaptıracağız. Hızlanması için ilikle birlikte doku örneklerinin gelmesini bekliyoruz. Eğer o testlerde de uygunluk bulunursa, Aralık başında veya ortasında Melis’e iliği nakledeceğiz. Şu an Meli, üç kemoterapi kürü aldı. Nakil, Aralık ayına sarkacağı için hafifletilmiş dozda bir kür daha kemoterapi alacak. Bundan sonra da Aralık ayında da nakil gerçekleştirilecek."