İZMİR’de, kemik iliği nakliyle sağlığına kavuşması için Türkiye’nin seferber olduğu 7 yaşındaki Melis Akbaş’ın perşembe günü ameliyata alınacağı öğrenildi. Almanya’daki vericiden alınan uygun kemik iliğinin Çarşamba gecesi uçakla kente geleceği, son işlemlerin ardından Melis’in sağlığına kavuşacağı ameliyatın başlayacağı kaydedildi.
Sevil ile Bahadır Akbaş’ın biricik kızları Melis Akbaş’a, 4.5 yaşındayken lösemi teşhisi konmuştu. 2.5 yıl süren tedavinin ardından Akbaş’ın tedavisi sonlandı ancak 20 gün sonra tekrar kansere yakalandığı saptandı. Tedavisine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde devam edilen minik Melis’e uygun ilik bulunması için tüm Türkiye seferber olurken, Almanya’dan gelen ilk müjdeli haber önce sevince daha sonra hüzne yol açtı. Bu haberin ardından yurt çapında binlerce kişi, uygun iliğin nakledilmesi için kanlarını verirken, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, uygun iliğe sahip donörün ABD’de bulunduğunu açıkladı. Heyecanla uygun iliği bekleyen Akbaş ailesi, bu haberle yeniden sevince boğuldu. Naklin Aralık ayının ilk hafta yapılması planlanırken, vericinin tüm testlerinin yapılması için SGK tarafından 22 bin Euro’luk ödeme ABD’deki sağlık kuruluşuna yapıldı. Üst ve alt tarama testleri sonucunda vericinin, kemik iliği hücrelerinin Melis’le tam uyumlu olduğu da belirlendi. Ancak bu sürede Almanya'dan da uygun donör bulundu. Doktorlar Almanya'daki dönörden nakil yapılmasına karar verdi.
UÇAKLA GELECEK
Geçen 8 Aralık’ta yeni yaşını da kutlayan Melis için nakil günü olarak 19 Aralık perşembe günü seçildi. Almanya'daki vericiden alınan uygun kemik iliğinin Çarşamba gecesi uçakla kente geleceği, son işlemlerin ardından Melis’in sağlığına kavuşacağı ameliyatın Prof. Dr. Savaş Kansoy ve ekibi tarafından yapılacağı bildirildi.