İZMİR’de, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören lösemi hastası 61 yaşındaki Hasibe Uğurlu’ya Almanya’da bulunan donörden alınan ilik başarıyla nakledildi.
Manisa’nın Salihli İlçesi’nde yaşayan ve 5 yıl önce tekrarlayan akut lösemi teşhisi konulan Hasibe Uğurlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tedavi görmeye başladı. Hasibe Uğurlu’nun tedavisi yapıldıktan sonra nükseden hastalığı nedeniyle ilik nakline ihtiyaç duyuldu. Akrabalarından uygun verici bulunamadığı için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İlik Bankası aracılığıyla yurt içinde ve yurt dışında uygun donörler 6 ay önce aranmaya başlandı. Aranan donör Almanya’da bulundu. Almanya’da 1991 doğumlu bir erkekten alınan ilik izmir’e getirildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Vural başkanlığındaki ekip tarafından Uğurlu’ya nakledildi.
Nakille ilgili bilgi veren Doç. Dr. Filiz Vural, "Ameliyat 19 Şubat 2014 gecesi gerçekleştirildi. Almanya’dan uçakla gelen hücreler vakit kaybedilmeden hastaya nakledildi. Hastamızın iyileşme süreci hakkında şunları söyleyebiliriz. Hastaya uygulanan kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sonucunda bazen vücut direnci düşebiliyor. Nakil başarılı olursa hasta 1 ay içinde düzelebiliyor. Hasibe Hanımın nakli başarılı bir şekilde yapıldı. Biz de Hasibe Hanım'ın iyileşme sürecinin en kısa zamanda gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi.
Sırada nakil bekleyen birçok hasta olduğunu belirten Doç. Dr. Vural, "Kan, kemik iliği ve kök hücre bankalarıyla bağlantı halindeyiz. Yurt dışında birçok gönüllü var. Yurt dışında gönüllü olan birçok verici gibi Türkiye’den de aynı duyarlılığı bekliyoruz. Geçmiş yıllara oranla, günümüzde daha çok verici var" diye konuştu.
Hasibe Uğurlu da "Ege Üniversitesi Hastanesi doktorlarına, hemşirelerine ve tüm personeline çok teşekkür ediyorum. Allah herkese önce sağlık versin" dedi.