Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da yüksek risk nedeniyle acil ilik nakli yapılması gereken 4 yaşındaki Yağız Yıldız için kan bağışı kampanyası başlatıldı. Yağız'ın belediye işçisi babası 36 yaşındaki Sait Yıldız, uyumlu kök hücrenin bulunması amacıyla bağışlanan kanlarla yapılan her testin 330 lira olduğunu belirterek, "Yağız'a uyumlu kök hücre bulmak için yapılan 30 testten olumlu sonuç çıkmadı. Daha çok test yapılabilmesi yardım bekliyoruz" dedi.
Yüksek ateş şikayetiyle 15 Haziran 2013'te babası Sait Yıldız tarafından hastaneye götürülen Yağız Yıldız'ın kan değerleri de düşük çıktı. Yapılan testlerin sonucunda minik Yağız'a Balcalı Hastanesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı'nda lösemi teşhisi konuldu ve yüksek risk grubunda bulunduğu için acil ilik nakli yapılması kararlaştırıldı. Annesi Fatma ve ilkokul 1'inci sınıfa giden ağabeyi Mehmet Yiğit ile babasının tüm çabasına rağmen küçük Yağız, bu süreçte ilaçlarını almadı. Yemek de yemeyen oğlunun polisiye dizisi 'Arka Sokaklar'ı çok sevdiğini belirten babası Sait Yıldız, Adana Emniyet Müdürlüğü'nden yardım istedi. Bunun üzerine eve gelen polis memurlarının yardımıyla Yağız Yıldız yemek yiyip ilaçlarını almaya başladı. Yağız için Sağlık Bakanlığı, Adana Valiliği ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin desteğiyle kan bağışı kampanyası başlatıldı. Kampanya çerçevesinde ilk olarak Yağız'ın 20 yakın akrabasından kan örneği alındı ve kök hücre uyumuna bakılması için test yapıldı.
HAYIRSEVERLERE ÇAĞRI
Oğlunun özel bir hastanede yatarak yüksek ateş ve enfeksiyonla mücadele ettiğini belirten Sait Yıldız, umudunu yitirmediğini kaydetti. Oğlunun ayağa kalkıp akranları gibi okula gideceğini belirten Sait Yıldız, "Yasal olarak hastaneler ilk 30 test için para almıyor. Ama Yağız'a uyumlu kök hücre bulmak amacıyla yapılan ilk 30 testte sonuç çıkmadı. Şimdi yakın akraba 20 kişiden alınan kanların uyumuna bakmak için yeni testler yapıldı. Yasa gereği her test başına 330 lira ödemek gerekiyor. Bu 20 kan testi için senet imzaladım. Daha çok test yapmak gerekebilir. Bunun için hayırseverlerin yardım amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü veya Balcalı Hastanesi'ne başvurmasını istiyorum" dedi.
Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ise "Yasal mevzuat gereği 30'dan fazla örnek için test başına 580 ile 600 lira arasında ücret alınması gerekiyor. Hastanemizde yapılacak testler için çabamızla 330 lira alınmasını sağladık. Bu ücretin de yasa gereği mutlaka alınması gerekiyor. Şimdi hayırseverlerin de yardımıyla daha çok test yapılacağına inanıyoruz" diye konuştu.

YB(OA/CK) (FOTOĞRAFLI)