Müfit ONBAŞI/ÇUBUK (Ankara), ()- KURBAN Bayramı öncesi hayvandan insanlara geçen ve kırsal topluluklarda yaygın olarak görülen, tıp dilinde 'kistik ekinokokkozis' hastalığıyla ilgili Ankara'nın Çubuk İlçesi Akkuzulu Mahallesi'nde tarama gerçekleştiriliyor.
Finansmanı Avrupa Komisyonu'nun karşıladığı belirtilen araştırma projesi grubunda Bulgaristan, İtalya, Romanya, İspanya ve Türkiye olmak üzere 5 ülke temsil ediliyor. Araştırmanın amacının, teşhis ve tedavisini geliştirmek olan hastalık için başta karaciğer olmak üzere karın bölgesinde ultrason taraması uygulanıyor. Hastalık tespit edildiği takdirde o kişiden kan tahlili alınıp, Hacettepe Üniversite Hastanesi'nde tedavisine başlanıyor. Baş araştırmacısı İtalya'daki Pavia Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Enrico Brunetti olduğu projenin Türkiye ayağını Ankara Hacettepe Üniversitesi Türk bilimsel araştırmacı Prof. Dr. Okan Akhan üstlendi.
Bu hastalıkla ilgili dünyada geliştirilen ameliyatsız iğne yönteminin 3 teknikten oluştuğunu belirten Prof. Dr. Akhan, "Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni olan parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi önemli olan bu hastalık için dikkatli olmalıyız. Hayvanların hastalıklı organlarını dikkatli bir şekilde yok etmeliyiz. Ortalama 2 dakika süren tarama kontrolü öncesi hastalıkla ilgili bir takım sorularla anket düzenleniyoruz. Her bölgede minimum 750 kişi, Türkiye geneli 3 bin kişi üzerinden yapılacak olan taramanın benzerine gelecek yıllarda da devam edecek" dedi.
Dünyada 3 teknikten 2'sini Türkiye'deki ekibi tarafından yapıldığını dile getiren Dr. Akhan, "Bu hastalığın olduğu bir çok ülkeden bilim insanları bu teknikleri öğrenmek için ülkemize gelmekte, ya da bizler o ülkelere giderek bu teknikleri öğretiyoruz" dedi. 12 kişilik bir ekiple yapılan saha çalışmasının ilk ayağı Eylül'ün ilk haftası Ankara'nın Çubuk ilçesi Akkuzulu Mahallesi, 2. haftası Edirne Uzunköprü, 3. Haftası Şanlıurfa Akçakale, 4. Haftası Bitlis Tatvan'da yapılacak.

FOTOĞRAFLI