AZERBAYCAN’da çalışırken tanıştığı 29 yaşındaki Azeri Dilahe Bulut ile evlenen 33 yaşındaki Hüseyin Bulut, 5 yaşındaki kızı Melek hastalanınca, '18 yaş altı çocukların sağlık güvencesi'nden yararlanmak Türkiye’ye döndü. Melek’e annesi Dilahe Bulut’tan alınan karaciğer parçası nakledildi. Kızına yeniden can veren anne Dilahe Bulut, “Allah Türk devletinden razı olsun. Tek kuruş harcamadan kızım nakil olup sağlığına kavuştu” dedi.
Ailesiyle Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı Çukur Köyü’nde yaşayan Hüseyin Bulut, 2002 yılında, inşaatlara çalışıp para kazanmak için Azerbaycan’a gitti. İnşaatlarda iş bulup çalışan Bulut, 2006 yılında Azeri bir iş arkadaşının baldızı olan Dilahe Bulut ile tanışıp evlendi. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye bağlı Bayıl kasabasında yaşayan çiftin kızları Melek 5 Eylül 2008’de dünyaya geldi.
Doğduğu ilk gün beyaz renkte kaka yapan minik kızlarının göbeğinden sürekli kan gelmesi üzerine Bakü’de devlet hastanesine yatırılan Melek’te sarılık başladı. Melek’te doğuştan safra kanallarının bulunmadığı anlaşıldı. Kızının göbeğinden sürekli kan gelmesi nedeniyle de 4 kez operasyon geçirdiğini anlatan anne Dilahe Bulut, “Sürekli kontrollerinin yapılması gerektiği söylendi. Melek 2 aylıkken Türkiye’ye geldik, İzmir’de Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde bir operasyon geçirdi. Kanal açıldığı ama ileride mutlaka karaciğer nakli olması gerektiği söylendi. Biz yine Bakü’ye döndük. Kızımın durumu iyi gidiyordu. 8 ay önce kan kusmaya başladı. Azerbaycan’da devlet hastanelerinde karaciğer nakli yapılmıyor, bunun tedavisi yok. Ülkemde sigorta sistemi yok, özel de çok pahalı. Neyimiz var yok zaten kızım için harcadık. Türkiye’de 18 yaş altında çocukların sağlığının devlet güvencesinde olduğunu biliyordum. Türkiye’ye gelebilmek için camide para toplayıp yardım yaptılar. Eşimin köyüne geldik. Oradan da İzmir’e Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’ne başvurduk. Karaciğer nakli için bizi İzmir Kent Hastanesi’ne sevkettiler” dedi.
Melek ile ilgilenen buradaki doktorları Murat Kılıç’ın tetkikler sonrasında kızıma verici olabileceğimi söylediğini anlatan anne Bulut, “Çok sevindim, hem kızım kurtulacak hem de ben kızıma yeniden can verecektim. Nakil başarıyla gerçekleşti. Şimdi kızım da ben de çok iyiyiz. Kızım Türk devletinin bu uygulaması sayesinde kurtuldu. Eğer Azerbaycan’da kalmaya devam etseydik, kızımızı kaybedecektik. Şimdi evsiz, barksız, beş parasısız ama kızım kurtuldu. Allah Türk devletinden de doktorlarından da razı olsun. Annem, babam, kardeşlerimi, tüm akrabalarımı bırakıp geldim, hepsi yolumuzu gözlüyor ama kızım kurtuldu ya, bu anlatılamaz mutluluk” diye konuştu.
Baba Hüseyin Bulut da çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti hakkından yararlanmak için Türkiye’ye geldiklerini, bu sayede Melek’in sağlığına kavuştuğunu belirterek, herkese teşekkür etti. Nakil sonrası asık yüzü gülmeye başlayan ve neşesi yerine gelen Melek ise Azerbaycan’daki arkadaşlarını çok özlediğini söyledi. NC(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)