KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Semih Keskil, dünyada ilki Kore'de yapıldığı belirtilen Atlas kemiği kırığını başarılı bir ameliyatla vidalayıp, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Prof.Dr Keskil, insan kafatası ile boyunu birbirine bağlayan en üstteki 'Atlas' denilen halka şeklindeki kırık kemiği, Türkiye'de ilk kez yapılan bir ameliyatla vidalama yöntemiyle onardıklarını söyledi. Prof.Dr. Semih Keskil, 6 Nisan 2013 tarihinde geçirdiği trafik kazası ile birlikte Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan evli ve 3 çocuk annesi Gülfidan Öztürk'ün, dünyada ikinci Türkiye'de ilk yapılan ameliyatla sağlığına kavuştuğunu ifade etti. söyledi. İnsanların baş hareketlerini yapmasını sağlayan yapının boyun ile kafayı birbirine bağlayan 'Atlas' denilen kemik olduğunu ifade eden Prof.Dr. Keskil, şunları söyledi:
"Özellikle son yıllarda sürat yapan araç kazaları ile bisikletli kişilerde bu bölgedeki kırıkları çok sık görmeye başladık. Bunun nedeninden biri, kazaların çok hızlı olması, diğeri insanların ölmeden iyi bir sağlık sistemi olan ambulansla hastaneye ulaştırılması. İşte bu süreçte 'Atlas' dediğimiz bölgede ki kırık ile ilgili bir takım yöntemlerimiz var. Eskiden insanın kafatasını vücuduna sabitleyen, bütün kafayı vücuduna sabitleyen bir takım demirler takılır, boynu alçıya alırdık. İnsanın kolu kırıldığı zaman bunun iyileşmesini sağlıyoruz, ama boyun alçıya alınabilecek bir yer değil. Nefes borusu ve büyük damarlar buradan geçiyor. O yüzden bir bakıma sabitleyerek iyileşmesini sağlardık. İnsanın aylarca büyük bir demir halkayla gezdiğini düşünün. Bununla yaşamanın çok zor olduğunu bildirdi. İşinize gitme şansınız yok, evde bile hayatınız hayat değil. Bu yüzden son yıllarda bir takım gelişmiş merkezlerde ve iyi cerrahların elinde biz bu bölgeye, yani atlas bölgesine ameliyatlar yapar olduk. Bölgeye konan bir takım vidalarla bu kemiklerin kafatasına ve boyundaki kemikleri birbirine sabitleme gibi bir ameliyat yapıyoruz."
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan ameliyatın C1 denilen boynun en üstünde bulunan kırık olan halka şeklinde olan boyun kemiğinin onarılması ameliyatı olduğunu belirten Prof.Dr. Semih Keskil, halka şeklindeki kemiğin içine vida koyarak, kemiğin kırık parçasını birbirine bağladıklarını belirtti. Prof.Dr. Keskil, "Kemik tek başına sabitlendiği için her türlü hareketi yapabiliyor. Biz hastayı ameliyattan birkaç gün sonra evine gönderdik. Normal hayatını sürdürebildi. Hiçbir yerine alçı, bir kısıtlama yapmak gerekmedi. Bu ameliyatın biz dünyada daha önceden yapılmadığını düşündük, daha sonra literatür taraması yaptık. Geçen yıl Kore'de böyle bir ameliyatı yapmışlar. Dünya'da ikinci, Türkiye'de ilk kez Kırıkkale'de yapılmış oldu. Bu ameliyatın avantajı, tek bir vida ile yapılması ikincisi hastayı normal hayata hemen döndürebilmemiz" dedi.
Başarılı bir ameliyat geçiren 49 yaşındaki Gülfidan Öztürk ise geçirdiği trafik kazasının ardından yaşamasının mucize olduğunu belirtirken, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde eski sağlığına kavuşması nedeniyle çok mutlu olduğunu söyledi. Ameliyatı yapan Prof. Dr. Semih Keskil ve ekibine teşekkür eden Öztürk, kaza ardından felç kalma olasılığı bulunduğunu, başarılı operasyonla hayata yeniden döndüğünü kaydetti.