AYDIN'ın Germencik İlçesi'nde yaşayan 52 yaşındaki Perihan Akkaya, üç aydır konuşamıyor. Germencik ve Aydın devlet hastanelerinin ardından tedavisi İzmir Buca Tınaztepe Hastanesi'nde süren Akkaya'nın beyninde solda olması gereken konuşma merkezinin sağda olduğu ortaya çıktı. Konuşamayan, konuşulanları anlamayan Akkaya, şarkıların melodilerini ise rahatlıkla söyleyebiliyor.
Aydın'da çiftçilik yapan Perihan Akkaya, üç ay önce konuşma güçlüğü çekmeye başladı, bir süre sonra da hiç konuşamadı. Akkaya Germencik ve Aydın Devlet Hastanelerine götürüldü. Sonuç alamayınca yakınlarının İzmir'in Buca İlçesi'ndeki Tınaztepe Hastanesi'ne getirdikleri Akkaya, şimdi 20'ye kadar sayabiliyor, şarkıların melodilerini söyleyebiliyor.
Hastayı tedavi eden nöroloji uzmanı Egemen Vardarlı, Akkaya'nın beyninde çapraz afazi olduğunu, sol tarafta olması gereken konuşma merkezinin sağ tarafta bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
BEYİN DAMARLARI TIKALI
"Bu doğuştan gelen çapraz afazi dediğimiz bir durum. Konuşma merkezi solda değil sağda. Beynin müzik merkezi de sağ taraftadır. Bu hastada müzikle ilgili birtakım algı bozuklukları beklerdik, ancak hastamız tam tersine konuşamıyor, anlamıyor ama müzikte çok iyi . Biz müzikte kötü, lisanda iyi olmasını beklerken hastanın doğuştan gelen beyindeki yerin farklı olmasından kaynaklanan bir durum sözkonusu. 25 yıldır nörologum böyle bir vaka ile karşılaşmadım ama tıp literatöründe var. Akkaya aynı zamanda hipertansiyon, diyabet ve kalp hastası. Bunlara bağlı olarak damarlarında birtakım hasar oldu. Konuşamaması beyin damarlarının tıkanmasından kaynaklanıyor. Ameliyatla düzelmesi mümkün değil. Konuşmaya yoğun olarak motive edildiğinde olumlu yönde gelişmeler olabilir. Bu hastalarda en önemli şey zaman."

ED(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)