Pek çok insan kolesterol kelimesini duyduğu an korkuya kapılır fakat aslında kolestrol vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden biri.

Kolesterol nedir?

ikiye ayrılır iyi huylu ve kötü huylu olarak. İyi huylu kolesterol bazı hormonların üretiminde kilit bir rol oynar. Ayrıca vücudumuz kolestrolü D vitamini yapımında ve hazım için gerekli maddelerin yapımında kullanır. Fakat vücudumuz kendi kendine bu tarz ihtiyaçlar için gerekli olan kolesterolü üretebilir.

Dışardan aldığımız kötü huylu kolestrol miktarı fazla olması halinde bizim için sorunlar o zaman başlıyor. Peki kolestrolümüzün yükseldiğini nasıl anlarız belirtileri nelerdir?

Kolestrol belirtileri nelerdir?

Kolesterol bazı insanlarda hiçbir belirti göstermeksizin ilerleyebilir. Hatta öyle ki bir çok insan yüksek kolesterolü olduğunun farkında bile değildir. Yani uzun yıllar boyunca yüksek kolesterol hastası olabilir fakat kalp damar hastalıklarından birini yaşayana kadar bunu hiç hissetmeyebilirsiniz. 

Yani kolesterol sizi hasta, halsiz yapmaz. Belirtileri de yoktur denecek kadar azdır. Kolesterolün normalden yüksek olduğu çoğunlukla testlerde anlaşılabilir. 

Eğer test yaptırmadığınız ve yüksek kolesterolünüz varsa damar hastalıkları, kalp hastalıkları ve dolaşım hastalıkları yaşayabilirsiniz.

Kolesterol nasıl düşürülür? Kolesterol diyeti nasıl olur?

Kolesterolü ilaç kullanmadan, yediğiniz içtiğiniz şeylere dikkat ederek ve yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yaparak düşürmeniz ve onu kontrol altına alabilmeniz mümkün.

Örneğin mutlaka meyve, sebze ve tahılları arttırın ve bunları bol bol tüketin. Kolesterolünüzün yavaş yavaş düşmeye başladığını göreceksiniz. Yemeklerinize attığınız tuzu da mutlaka azaltın bu hormonarınızı etkileyeceği için zayıflamanız çok daha kolaylaşacaktır. Bu sayede kalbiniz de koruma altına girmiş olacak. Bel kalınlığının maksimum erkekler için 102 kadınlar için de 88 olması gerektiğini unutmayın.

Haftanın 5 günü mutlaka 30 dakika da olsa egzersiz yapın bunun etkisini göreceksiniz. Ayrıca sigarayı bırakın ve yanınızda bile içirmeyin.

Kolesterol düşüren besinler

-Yulaf Kepeği
-Ceviz, fındık, badem (-3) omega
-Elma (kuvarsetin ve pektin)
-Sarımsak (allicin), soğan (kuvarsetin)
-Soya (soya sterol ve stanolleri, genistein)
-Balıklar (omega -3)
-Keten Tohumu (omega � 3 ve PSSA)
-Ahududu (pterostilben)
-Greyfurt (pektin)
-Havuç (beta-karoten)
-Kurufasulye ve Diğer Bakliyat (quargum)
-Zeytinyağı (tekli doymamış yağ asitleri)
-Yeşil ve siyah çay (kateşinler)
-Üzüm (resveratrol)
-Domates-(likopen) karpuz

Kolesterol değerleri nasıl olmalı

Kötü huylu kolesterol değeri ne kadar düşükse o kadar iyi olduğunu düşünülür. Genel riski düşük saptanan birinde 130mg/dl hedeflenirken 160mg/dl’ye kadar olan değerler de normal kabul edilebilir.  Fakat diyabeti olan veya damar tıkanıklığı tespit edilmiş birinde hedef kötü huylu LDL kolesterolün 80mg/dl altında olması amaçlanır.

Trigliserit'e de dikkat

Bu arada insanların çoğu kolesterolü bilir korkar fakat trigliserit konusunda pek fikir sahibi değildir. Trigliserit de tıpkı kolesterol gibi yağ hücrelerinden kaynaklanan bir rahatsızlık. Kolesterol için dikkat etmeniz gereken şeylere özen gösterirseniz. ondan da korunmuş olursunuz.