ERZURUM Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Kök İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi açılışında konuşan Prof. Dr. İlhami Kiki, 'Türkiye'de 2013 yılı içinde kemik iliği ve kök hücre nakli sayısı 3 bine ulaşmıştır. Bu anlamda Türkiye İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ileri ülkeleri nakil oranı bakımından yakalamıştır" dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde Erişkin Kök İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi açılışına Vali Ahmet Altıparmak, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Başhekim Prof. Dr. Necip Becit, Dekan Prof. Dr. Özkan Polat, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Erişkin Kök İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlhami Kiki, 24 yatak kapasitesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki en büyük kök hücre merkezini kurduklarını belirtti. Türkiye'de 46'ncı olan Erişkin Kök İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezinde ilk naklin bir yıl önce yapıldığını anlatan Prof. Dr. İlhami Kiki şöyle dedi:
"Bugüne kadar merkezimizde 10 hastaya otolog kök hücre nakli yapıldı. Amacımız otolog, allogeneik, akraba dışı ve haploidentik kök hücre nakilleri uygulayan uluslararası kalite sistemleri tarafından akredite edilmiş, mezenkimal kök hücre üretim ve nakli yapabilen bir merkez olmayı hedefliyoruz. Türkiye 2013 yılı içinde kemik iliği ve kök hücre nakli sayısı 3 bine ulaşmıştır. Türkiye bu anlamda İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeleri nakil oranı bakımında yakalamıştır."
ÖĞRENCİ VE REFAKATÇİLERİN BARINMA SORUNU
Vali Ahmet Altıparmak da, Erzurum'un sadece sağlıkta değil her anlamda pozitif algısını yükseltmek gerektiğini söyşledi. Belediye başkanları ve öğretim üyeleri ile sorunları çözmede el ele vermeleri gerektiğini anlatan Vali Ahmet Altıparmak, üniversitelerde okuyan öğrencilerin yurt, çevre illerden gelen hastaların refakatçilerinin barınma sorunları ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Geldiğim günden itibaren bu açığı gördüm ve iş adamlarımızla her karşılaştığımızda bunu rica ediyorum. 'Yapın, yurtlara kiralayın. Yapın kendiniz işletin' diyorum. Bunu özendirmemiz lazım. Farklı yerlerden basit bir kelebek etkisi yapma imkanımız var arkadaşlar. Aynı şekilde gelen hastaların refakatçileri nerede kalıyor, ne tür sıkıntılar yaşıyorlar? Bunları bilemiz lazım. Buna göre tedbir üretmemiz lazım. Memnuniyeti nasıl sağlarız? Bunlarla ilgilenmemiz lazım."
Protokol, kurdeleli açılıştan sonra Erişkin Kök İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezini gezdi. Geçen yıl Aralık ayında ilk kök hücre nakli yapılan Oltu İlçesi'nden 48 yaşındaki 7 çocuk annesi Hasibe Altınok, ameliyatını yapan doktorlara tekrar teşekkür etti.