KOAH’ın ana nedeninin sigara, çevre ve hava kirliliği olduğu belirtildi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, sigara içenlerin içmeyenlere göre 10 kat daha fazla KOAH hastalığına yakalandığını söyledi. Dr. Fazlıoğlu, “KOAH (Kronik, Obstrüktif, Akciğer Hastalığı) dünyada en hızlı artan hastalıktır. 1990’lı yıllarda ölüm nedenleri arasında 6’ncı, 7’nci sıralardayken, bu hızlı artışla 2020 yılında 3’üncü en sık ölüm nedeni olacağı öngörülmekte. Ülkemizde görülme sıklığı 40 yaş nüfusta yüzde 10’u aşmıştır. Erişkin yaşta en fazla görülen akciğer hastalığıdır” dedi.
KOAH’ın ana nedeninin sigara, çevre ve hava kirliliği olduğunu vurgulayan Dr. Nevin Fazlıoğlu, “Sigara içenler, içmeyenlere göre 10 kat daha fazla KOAH hastalığına yakalanmakta. KOAH’ın en önemli belirtileri ise uzun zamandır devam eden nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma yakınmalarıdır" dedi. KOAH nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan, başlıca nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma şikayetlerine yol açan, ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Dr. Fazlıoğlu, şöyle devam etti:
"Sigara ve diğer tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde ısınma ve yemek pişirme amaçlı kullanılan odun, tezek gibi yakıtlardan çıkan dumanın solunması, hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek icabı ya da sosyal ortam gereği tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunan kişilerde geçmeyen öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekir."

DÖ(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)