DENİZLİ Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Ayşegül Kartal, kış aylarında akut gastroenterit (bulantı, kusma, ishal) vakalarının arttığını bunun nedeninin de sindirim sistemine alınan bir virüs ya da tüketilen gıdalardan olabileceğini söyledi.
Bazı antibiyotiklerin de ishal nedeni olabileceğini belirteren Uzm. Dr. Ayşegül Kartal, “Akut gastroenterit vakaları insandan insana temas, su, gıda ya da nadiren solunum yolu ile bulaşır. Mikroplar mideye ulaştığında kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, bağırsaklara ulaştığında ise ishal ortaya çıkar. Altta ciddi bir neden yoksa kusma genellikle 12 saatte geçer, hasta rahatlar. Etken virüs ise ilk üç gün yoğun olur. Dördüncü günden itibaren varsa ateş düşer. İshal ve kusma sayısı azalır” dedi.
Bu süreçte hastanın sıvı kaybına uğramaması için ise Uzm. Dr. Kartal, “Rahatsızlığı olan kişi çocuksa özellikle azar azar ve sık aralıklarla sıvı takviyesi yapılmalıdır. İshalle kaybedilen sıvı verilen içeceklerle telafi edilebiliyorsa ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer yemek istiyorsa bağırsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, pirinç, yoğurt, ekmek verilebilir. Eğer anne sütü alan bir bebekse emzirme sürdürülmelidir. İshal durdurucu ilaçlar kullanılmaz. Çünkü zararlı maddeler bu şekilde vücutta kalacak ve toksit etkileri devem edecektir” dedi.
Akut gastroenterit vakalarının en çok yaşlılarda ağır seyrettiğini ve sıvı takibinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kartal, “Hastanın genel durumu bozuk ise, çocuk 2 yaşının altında ise, yaşlı ve immünsüprasif ise, ishal bol ve çok sayıda ise, kusma sıvı alımını engelliyorsa, iki haftayı geçen ishallerde, şüphe duyulan herhangi bir durum varsa kişi doktora gelmelidir. Ayrıca akut gastroenteriti engellemek için de el hijyeni çok önemlidir. Ayrıca sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır. Açıkta satılan yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Et, balık ve tavuk gibi gıdaların taze, hijyenik ve iyi pişirilmiş olmasına dikkat edilmelidir” dedi.