KALBİNDEKİ 2 damarı tıkalı olan Kırgızistanlı 51 yaşındaki Kylychbek Shamshi Uulu, Kayseri'de yapılan başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.
Bir süreden bu yana göğüs ağrısı çeken Shamshi Uulu'ya ülkesinde başvurduğu hastanede anjiyo yapıldı. Anjiyo sonucuna göre kalbindeki iki damarın tıkalı olduğunun tespit edilince by-pass önerildi. Hasta, doktorlarına bu ameliyatı yurt dışında olmak istediğini söyleyince, hekimleri kendisini Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu’na yönlendirdi. Kırgızistan’dan gelen Uulu, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu’na başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından Doç.Dr. Türkoğlu ve ekibi tarafından çalışan kalpteki iki damara by-pass yapıldı. Doç.Dr. Tansel Türkoğlu, hastamızın kalbini durdurmadan 1.5 saat süren operasyonla iki damarını değiştirdiklerini anlatırken şöyle dedi:
"Çalışan kalpte by-pass ameliyatı, kalbi durdurmadan, kalp akciğer pompasına bağlanmadan atan kalpte gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir. Ameliyat sırasında özel stabilize edici cihazlar kullanılarak sadece üzerinde çalışacak kalp bölgesinin hareketleri azaltılır. Bu sırada kalp, hem vücuda hem de kendisine kan pompalamaya, yaşam için gerekli tansiyonu oluşturmaya devam eder. Böylelikle, kalp akciğer pompasının kullanıldığı ve geçici olarak kalbin durdurularak devre dışı bırakıldığı açık kalp ameliyatlarının olası riskleri en aza indirilir. Klasik açık kalp ameliyatından sonra görülebilen bilinç bozuklukları, davranış değişiklikleri, böbrek yetersizliği, karaciğer enzimlerinin yükselmesi, mide bağırsak hareketlerinin azalması gibi istenmeyen yan etkiler, çalışan kalpte koroner by-pass ameliyatlarında, daha az görülmektedir."
Sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu anlatan Kylychbek Shamshi Uulu ise, "Ameliyat sonrası süreci de bu kadar rahat geçireceğimi düşünmemiştim" dedi.

FOTOĞRAFLI