Erol AKKIR/ANTALYA, () - ANTALYA'da Wilson hastası 19 yaşındaki Ferhat Turan, binlerce kişinin sıra beklediği organ naklinde cuma günü karaciğer nakil sırasına yazıldı, pazar günü bağışlanan organ nakledildi.
Alanya İlçesi'nde oturan Ferhat Turan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 2 ay tedavi gördü. Geçen hafta cuma günü nakil sırasına adı yazılan Turan'a, Özel Medical Park Hastanesi'nde pazar günü beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 60 yaşındaki Çiğdem Usanmazer'in ailesi tarafından bağışlanan karaciğeri, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'nde başarıyla nakledildi.
'YARIM KALANLARI TAMAMLAYACAĞIM'
Doğuştan Wilson hastalığıyla mücadele eden Ferhat Turan, "Bu hastalık nedeniyle vücudumda aşırı bakır birikimi oluyordu. Yapmak istediğim birçok şeyi ertelemek zorunda kaldım. Sürekli halsizlik, baş dönmesi nedeniyle eğitimimi bile yarım bıraktım. Son iki ayımı sürekli hastanede geçirdim" dedi.
Enfeksiyonla mücadele ettikten sonra gastroloji tedavisinin ardından karaciğer nakil sırasına yazıldığını anlatan Turan, şöyle dedi:
"Üç gün geçmişti ki 'Bağış karaciğer var. Sana nakledeceğiz' dediler. Çok mutlu oldum. Bağış yapan aileye binlerce kez dua ettim. Organları bağışlanan kişinin mekanı cennet olsun. Hayatım boyunca onun için dua edeceğim. Onun sayesinde yarım bıraktığım her şeyi tamamlayacağım."
'MÜCADELEDEN HİÇ KAÇMADI'
Ferhat Turan'ın üç gün içinde nakil olmasına inanamadığını belirten anne Nezihe Turan da "Ferhat doğduğu günden beri hastalıklarla mücadele etti. Hayatta kalmak için çok savaştı. Allah da onu ödüllendirdi. Sürekli halsiz, yorgun, göz kararması ile yaşamını sürdürüyordu ama hiçbir zaman mücadeleden kaçmadı, hayata tutundu" diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Onur Yılmaz da "Hastamızı henüz üç gün önce karaciğer sırasına kaydetmiştik. Pazar gecesi beyin ölümü gerçekleşen Usanmazer'in ailesi tarafından bağışlanan karaciğeri nakledildi" dedi. Onur Yılmaz, Ferhat Turan'ın oldukça şanslı olduğunu söyledi.
WILSON HASTALIĞI NEDİR
Wilson, karaciğer, beyin ve gözde daha belirgin olmak üzere, vücutta aşırı miktarda bakır birikimiyle seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Her ne kadar bakır birikimi doğuştan itibaren başlasa da hastalık bulguları ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Tanı konmuş en yaşlı hasta 70 yaş üzerindedir. Dünyada yaklaşık olarak her 30 bin kişide bir görülmektedir.

EA(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)