MANİSA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer, çağın vebası kansere karşı hastaların psikolojisini düzeltmek için psiko-onkoloji birimi kuracaklarını açıkladı.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi kanser hastalarına psikolojik destek vermek için harekete geçerek psiko-onkoloji birimi kurmak için çalışma başlattı. İlk etapta dünyada ve ülkemizde en çok görülen meme kanseri hastalarının başvurularını almaya başladıklarını dile getiren Hastane Başhekimi Dr. Ahmet Ayer, kanser hastalarında psikolojik desteğin önemine dikkat çekti. Başhekim Ayer, kanserin artış hızının dünyanın doğallığının bozulmasıyla doğru orantılı olduğunu belirterek, doğal unsurların bozulmasının hücre, doku ve organlarda da bozuklukları ortaya çıkardığını dile getirdi.
ÇARESİZLİK VE MUTSUZLUK ARTIYOR
Kanser hastalarının psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Başhekim Ayer, psikolojik desteğin hastalığın seyrini de etkilediğine vurgu yaptı. Kanser yaşantısının hem hasta hem de hasta ailesi için oldukça zor olduğunu belirten Ayer, "Kanserle karşılaşan kişi, yalnızlık, endişe, korku, öfke, mutsuzluk, çökkünlük, çaresizlik, umutsuzluk gibi duygular hissedebilir. Tedavi için kullanılan ilaçların da psikiyatrik etkilerini yaşayabilir. Bununla beraber, bu karmaşık durumu çevresiyle paylaşmakta güçlük çekebilir. Bu süreçte, hastanın psikolojik durumu tedaviyi ve sonucu etkiler. Bu ihtiyaç, psiko-onkoloji bilim dalını ortaya çıkardı" dedi.
UYUM BOZUKLUĞU ARTIYOR
Kanser olduğunu öğrenen kişilerin uyum bozukluğu ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Dr. Ayer, "Kanser olduğunu öğrenen hastalarda dünyada yapılan çalışmalarda da yüzde 68 oranında uyum bozukluğu saptandı. Kanser olduğunuzu öğrendiğinizde bu sizde deprem ya da bomba etkisi yaratabilir. Bundan sonraki aşamalarda, kontrollerde yavaş yavaş kopmalar başlıyor. Kopmalarla birlikte hasta geleceğiyle ilgili kaygılanıyor. Toplumsal bir takım sıkıntılar yaşıyor. Buradaki yalnızlığı, ümitsizliği, çaresizliği, hastalığı ortadan kaldıramasak da paylaşarak azaltabilir, yaşam kalitesini arttırabiliriz. Hastanın hayata tutunmasında ciddi destekler sağlayabiliriz. Bu şekilde hastayı depresyona kabullenememeye götüren durumların önüne geçebiliriz" diye konuştu.
GRUP TERAPİSİ UYGULANACAK
Psiko-onkoloji bölümünde ilk olarak meme kanseri ile mücadele eden hastalara yardım edeceklerini açıklayan Ayer, başvuru almaya başladıklarını kaydetti. Kanser tedavisi gören hastalara grup terapisi uygulanacağını belirten Ayer, hastalığın seyri kısmında aynı aşamada olan hastaları bir araya getireceklerini ifade etti. Ayer, "Hastaların bize yönlendirilmesinde devlet hastaneleri ve üniversite hastanemizle bir işbirliği yapmaya çalışacağız. Grup terapisinde aynı durumda ve hastalığı aynı aşamada olan hastaları biraraya getireceğiz. 8-10 kişilik grupların terapi göreceği alanları hazırlamaya başladık" dedi. Ayer son olarak diğer kanser türlerindeki hastalar içinde aynı çalışmayı yapmayı hedeflediklerini kaydetti.