TÜRK Kızılayı Manisa Kan Bağışı Merkezi, 2013 yılında 50 bin ünite kan toplayarak 57 kan bağışı merkezi arasında lider oldu. 2013 yılında Kızılay genel merkezinin koyduğu 45 bin ünite kan toplama hedefini aşan merkezin 2014 yılındaki hedefi ise 49 bin ünite olarak belirlendi.
Manisa kan bağışındaki duyarlığı ile örnek oldu. Manisa Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, 2013 yılında Kızılay genel merkezinin koyduğu kan toplama hedefini aştıklarını açıkladı. 2011’de 37 bin 800, 2012’de 40 bin, 2013’de 50 bin kan toplayan Kan Merkezi Müdürlüğü, Türkiye genelindeki 57 kan bağışı merkezi içinde en üst sırada yer aldı. 2014 yılı kan bağışı hedefinin genel merkez tarafından 49 bin olarak belirlendiğini kaydeden Nardal, "2013 yılında kan bağışı hedefimiz 44 bindi. Ama biz bu hedefi aştık. Manisalılar kan bağışı konusunda duyarlılık kazandı. Genel Merkezin 49 bin ünite kan toplama hedefini de aşacağımıza inanıyorum" dedi.
'ARI GİBİ ÇALIŞIYORUZ'
Kızılay araçlarının kan bağışı toplamak için köylere gittiğini ve resmi kurum, özel dernek, üniversite ve askeriyeyi ziyaret ettiğini açıklayan Nardal, "Gittiğimiz yerlerde eğitim çalışmaları yapıyoruz ve kan bağışı alıyoruz. 5 araçla kan bağışı için her yeri dolaşıyoruz. Önemli olan çalışmak ve halkın ayağına gitmektir. Üniversite birinci sınıf öğrencilere, imamlara, liselerdeki öğrencilere eğitim veriyoruz. Kan vermenin önemini ve zararı olmadığını anlatıyoruz. Kan bağışını arttırmak için arı gibi çalışıyoruz" diye konuştu.
57 MERKEZ İÇİNDE LİDER
Türkiye’de 15 bölge kan merkezi ve 57 kan bağışı merkezi olduğunu açıklayan Nardal, Ege Bölgesi’nin diğer bölgeler içinde lider olduğunu dile getirdi. Manisa’nın da 57 bağış merkezi içinde en üst sırada olduğunu aktaran Nardal, Ege Bölgesi’nin diğer bölgelere takviye sağladığını söyleyerek Manisa’nın 15 bölge kan merkezi içinde yer almamasına rağmen bölge gibi çalıştığını vurguladı. Titiz bir şekilde kan alımının yapıldığını anlatan Nardal, "Herkesten kan almıyoruz. Yaklaşık 10 bin kişinin kanını almadık. Eğer bu kişilerden de kan alsaydık 60 bin ünite kan toplardık" diye konuştu. İzmir’de Manisalı hastaların sıkıntı çektiğini de öne süren Nardal, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Hastaneleri’nin Kızılay ile anlaşmalı olmadığını ve bu yüzden hasta yakınlarının kan sıkıntısı yaşadığını söyledi. Nardal, "Manisa’da 28 hastaneye kan veriyoruz. Ege ve Dokuz Eylül Üniversite Hastaneleri de bizden kan istese vereceğiz" diye konuştu.
KIZILAY DÖNOR İÇİN ARACILIK YAPACAK
Lösemi hastaları için ilik nakli konusunda Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı’nın protokol imzaladığını aktaran Nardal, 2014 yılının altıncı ayından itibaren dönor konusunda çalışmaya başlayacaklarını bildirdi. Nardal, "Kan aldığımız kişilerden ilik nakli içinde bir ünite kan alacağız bu kanlar ilik nakli için saklanacak. Halk bunu duydu, bize soruyorlar. Eğer hasta kişilerin iliği kanı alınan kişilere uyarsa bu kişilere ulaşılacak" dedi.