Yeni doğanlarda beslenme güçlüğü, huzursuzluk ve dudak morarmasının konjenital kalp rahatsızlığı habercisi olabileceği bildirildi.

Medicalpark Kalp Hastanesi Medikal Direktörü KVC Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan ve Medicalpark Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Gayaz Akçurin, 7-14 Şubat Dünya Konjenital Kalp Hastalıkları Günü nedeniyle doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarıyla ilgili bir toplantı düzenledi. Özellikle yeni doğanların yaşadığı kalp rahatsızlığıyla ilgili kamuoyu farkındalığı oluşturmak istediklerini belirten Prof. Dr. Akçurin, tüm dünyada bu haftanın kalple ilgili bilgilendirici etkinliklerle geçtiğini söyledi.

YENİ DOĞANLARDA HIZLI NEFES ALMA, MORARMA VE BESLENME GÜÇLÜĞÜNE DİKKAT
Yeni doğan kalp hastalığıyla ilgili bilgi de veren Prof. Dr. Akçurin, "Konjenital kalp hastalıkları, çocuğun anne karnında geliştiği sırada diğer organları gibi kalbinde gelişim sırasında duraklama ya da olağan dışı gelişmesi sonucu ortaya çıkan kalp hastalıkları sonucudur. Hangi aşamada durduğu çok önemli. Erken dönemde durduğu takdirde doğumdan sonra yaşam şansı azalıyor. Yeni doğan bir bebeğin beslenememesi ve çok hızlı nefes alması, renginin morarması, bir türlü sakinleşmemesi ve huzursuz olması halinde çocuk kalp uzmanları tarafından değerlendirilmeli ve kalp rahatsızlığı olup olmadığı belirlenmelidir" dedi.

Prof. Dr. Akçurin, konjenital kalp hastalığını kalp kapakçıklarının tam olarak gelişmemesi, kalpte delik oluşması şeklinde tanımlayarak, "Bu delikleri onarıyoruz. Anjiyo sırasında deliklerin kapatılması ya da kalp kapak yerleştirmesi işlemlerini başarıyla yapıyoruz. Bu teknoloji ve elektroniğin gelişmesiyle mümkün olan bir başarıdır" ifadelerini kaydetti.

Konjenital kalp hastalıklarının tanısı konusunda tedavilerin ve ameliyatların arttığını belirten Medicalpark Kalp Hastanesi Medikal Direktörü KVC Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Çocuk kalp hastalıkları büyüklerden farklı. Erken tanı çok önemli ve bunlara müdahale edilecekse zamanında olmalıdır. Günümüzde konjenital tedavisinde ölüm oranları ve sorunlar en aza indirilmiştir" diye konuştu.

"KALBİ DELİK İKİ ÇOCUK HAYATA BAĞLANDI"
Toplantıda VSD tipi kalp deliği rahatsızlığı yaşayan ve konjenital hasta grubuna giren iki hasta da yer aldı. 5 yaşındaki Ahmet Yazalı'nın babası Cemal Yazalı, "Birkaç hastaneye götürdük ancak her şeyin normal olduğu söylendi. Medicalpark Hastanesi'nde muayene olunca ve ilk çocuğumuzu da kalp rahatsızlığından kaybettiğimizi söyleyince sorun ortaya çıktı. İyi bir ameliyat geçirdi ve şu an sağlıklı. Dudak morarması ve ağlarken çok kasılmasına dikkat edilsin" dedi.

16 yaşındaki Süleyman Emre Civar'ın babası Nuri Civar da yaşadıklarını "3 aylıkken gelişim geriliği nedeniyle hastaneye gittiğimizde kalbinde üfürme olduğunu söylediler. Yıllarca bekledik ve anjiyografi ile düzeltebilir miyiz diye düşündük. En son operasyona girdik ve üzerinden 6 ay geçti artık iyileşti çocuğum" şeklinde anlattı.