UŞAK İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal, mevsimsel grip salgını ve beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Soğuk kış aylarının nezle ve grip mevsimi olduğuna dikkat çeken Dr. Ünal, hastalıktan korunmada aşılanma ve kişisel hijyen kurallarına önem verilmesi gerektiğini, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesini istedi.
Mevsimsel grip salgınının ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Cem Ünal, mevsimsel grip salgını ve beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Ünal, grip salgınında, akıntıyla genel vücut kırgınlığı, yaygın kas ve eklem ağrısının yanı sıra şiddetli öksürüğün en sık belirtiler olduğunu dile getirdi. Bazı önerilerde bulunan Dr. Ünal, “Gripte en önemli tedavi şekli istirahattır. Dinlenmek hem iyileşme açısından hem de bulaştırma riskine karşı çok önemlidir. Grip mikrobu bir metreden yakın mesafeden temasla bulaşan hastalık olduğu için grip olan kişiler mümkünse evlerinde istirahat etmelidir. Grip olan kişilerin hijyen kurallarını da dikkat etmeleri ellerini sık sık yıkamaları gerekmektedir. Öksürme ve hapşırma gibi eylemlerden sonra da elleri yıkayarak kağıt peçete kullanmak ve kullandıktan sonra çöpe atmalı ayrıca bulunduğumuz mekanı sık sık havalandırmalıyız. Ihlamur, adaçayı gibi bitkisel tedavilerle de sıvı alımının artırılması gerekir” dedi.
BESLENMENİN ÖNEMİ
Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Ünal, “Kolay iyileşebilmek için dengeli beslenme olmazsa olmaz koşuldur. Dengeli beslenme için ana ve ara öğünlerin atlanmaması vücut direncini artırır. Ara öğünlerde, kuşluk ve ikindide meyve yemek vücudu mikroplara karşı koruyacaktır. Şu an tam mevsimi olan balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için iyi bir kaynak olup, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle imkanlar dahilinde balığın haftada 2-3 kez buğulama, ızgara ya da fırında pişirilerek tüketilmesi uygundur” diye konuştu.