Onur BAYRAM/ AFYONKARAHİSAR, () - AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Analiz Teşhis Laboratuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Bozkurt, yoğun ve yanlış antibiyotik kullanımının hasta hayvanları iyileştirmediği gibi ilaç kalıntılarının da hayvansal ürünler aracılığıyla insanlara geçtiğini söyledi.
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da reçetesiz veya gereksiz ilaç kullanımı ciddi sağlık sorunlarının yanı sıra ölüme yol açıyor. AKÜ Veteriner Fakültesi, bunun önüne geçebilmek amacıyla Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle yaklaşık 3 milyon lira bedelle Analiz Teşhis Laboratuvarı kurdu. Laboratuvarda, yem analizinden hayvan ölüm nedeninin belirlendiği patolojik testlere, mikrobiyolojik analizden gıdalara zararlı madde karışıp karışmadığını gösteren iz mineral araştırmasına kadar pek çok test ve analiz yapılıyor.
Hayvan hastalıklarında erken ve doğru teşhisin beraberinde doğru tedaviyi de getirdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, Türkiye'nin en hızlı sonuç veren laboratuvarlarından biri oldukları belirtti. Hızlı teşhisle hayvanlara gereksiz ilaç yüklenmesinin önlendiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, özellikle antibiyotik gibi ilaçların yerinde kullanımıyla hem hayvan sağlığının hem de dolaylı olarak insan sağlığının korunduğunu açıkladı.
İLK ENTEGRE LABORATUVAR
Erken teşhisle hastalığın yayılmasının önüne geçildiği gibi gereksiz ilaç kullanımıyla hayvanlarda oluşan ilaç kalıntılarının gıda maddelerine karışmasının da önüne geçildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Bozkurt, şunları söyledi:
"Teşhis edilemeyen hastalıklar yüzünden çiftlik hayvanlarına yoğun ve gereksiz antibiyotik veriliyor. Bu durum hastalığın uzun süre devam etmesine ya da diğer hayvanlara bulaşmasına neden olabiliyor. Hastalık atlatılsa bile ilaç kalıntıları hayvansal gıda ürünleriyle böylece insanlara geçiyor. Laboratuvarımızda hastalıkların tam teşhisi yapılarak hayvancılık sektörüne ve insan sağlığına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Tüm testlerin bir arada ve aynı merkezde yapıldığı Türkiye'nin ilk entegre laboratuvarını oluşturduk. En az 3 günde yapılan yem analizlerini 1 günde, çoğu zaman 3-5 günde yapılan bakteri dentifikasyonunu; yani bakterilerin belirlenmesi işlemini sadece 6 ile 8 saat arasında yapabiliyoruz. Bakteriyel hastalıkları en geç 2-3 gün, patolojik analizleri ise 5 gün içinde tamamlıyoruz."
HER TÜRLÜ ANALİZ YAPILIYOR
Hayvanların beslenmesinde kullanılan yemden, içtikleri suya kadar pek çok detaya dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, yemleri protein, enerji, yağ, selüloz, mineral madde ve mikrobiyolojik kalite bakımından incelediklerini anlattı. Su kaynaklarının da analizini yaptıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, "Hayvan ve ölüleri, yem ve gıda numunelerine kadar pek çok farklı testi yapabiliyoruz. Ayrıca tespiti zor ağır metal, arsenik, kurşun, kadmiyum ve civa analizleri yapıyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Isparta gibi bir çok şehirden numune almaya başladık. Hem kanatlı hem de kırmızı et sektöründe öncü olan Afyonkarahisar ve Konya'dan henüz numune alamadık. Bu şehirlerdeki çiftçi, üretici ve besicilerin de her türlü numunesini test etmeye hazırız" diye konuştu.
Çiftlik hayvanlarının yanı sıra evcil hayvanlara ilişkin testleri de yaptıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, kedi ve köpek başta olmak üzere tüm pet hayvanlarının biyopsileri, tanı güçlüğü çekilen tümörlerinin teşhisini yaptıklarını söyledi.

OB(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)