Tufan HAMARAT/İZMİR, ()- İZMİR’de 5 yıldan bu yana bağırsak kanseriyle mücadele eden 60 yaşındaki Zuhal Günak’ın kullandığı İliostomi torbasından alınan farktan, torbayı ithal eden firmaların da mağdur olduğu belirtildi. Türkiye’de yaklaşık 40 bin Ostomy hastası olduğunu aktaran 'Hekimsan Medikal' firması sahibi Dr. Haluk Altınışık, "Bu hastaların kullandıkları ürünlerle ilgili devlet 2006 yılında bir fiyat belirledi. Bu ürünler ithal ediliyor. O dönem dolar 1.30 TL’ydi ancak şu an dolar 2.25 TL. Aradaki farkı geçen süre içerisinde firmalar karşıladı. Bizim de dayanacak gücümüz kalmadı" dedi.
Eşi Erdoğan Günak emekli olduktan sonra İzmir'e gelerek yerleşen 2 çocuk annesi Zuhal Günak, 5 yıl önce bağırsak kanseri olduğunu öğrendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde birçok ameliyat geçiren Zuhal Günak, kemoterapi tedavisi ardından kanseri yendi. Ancak, hastalık bir süre sonra tekrarladı. Bu süre içinde bağırsağı da yırtılan Günak, bir operasyonla bir kez daha ameliyat edildi. Bağırsaklarında toplanan dışkıyı atmak için yıllardır İliostomi adlı özel bir torba kullanan Zuhal Günak, bu süre içerisinde kendisinden herhangi bir fark ücreti alınmadığını, ancak son 1 ayda torba almak için 90 TL’lik fark istendiğini anlattı. Günak’ın anlattıklarına ilişkin haberleri gören Hekimsan Medikal adlı firmanın sahibi Dr. Haluk Altınışık, kendilerinin de mağdur olduğunu belirtti.
"FARKI HASTADAN ALIN"
Fiyatı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediğini hatırlatan Dr. Altınışık, şöyle konuştu:
"Türkiye’de yaklaşık 40 bin Ostomy hastası var. Bu hastaların kullandıkları ürünlerle ilgili devlet 2006 yılında fiyat belirledi. Bu ürünler ithal ediliyor. O dönemde dolar 1.30 TL’ydi şu an 2.25 TL. Aradaki farkı bunca zaman firmalar karşıladı. Bizim de dayanacak gücümüz kalmadı. Hastalarla karşı karşıya getirildik. Aradaki farkı son zamanlarda hastalara zoraki olarak yansıtmaya başladık. Bu sorunun çözülmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun fiyatları günümüz koşullarına göre revize etmesi gerekiyor. Biz bu konu hakkında kendilerine defalarca başvurduk fakat bize farkı hastalardan almamızı söylediler. İthalatçı firmalar, kıskaça sokuldu. Bizler de sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz."

TH(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)