Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, () - ANTALYA'da doğuştan kalça çıkığı hastası 13 yaşındaki Hakan Erdal, sağlıklı şekilde yürüyeceği günlerin hayalini kuruyor. Baba Erhan Erdal ise Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüşmesinin bile dertlerine derman olmadığını söyledi.
Kepez İlçesi'nde ailesiyle oturan Hakan Erdal'a 3 günlükken doğuştan omuriliğin kese şeklinde dışa doğru çıkması (meningomyelosel) teşhisi konuldu. Geçirdiği ameliyat sonrası bu rahatsızlığından kurtulan Hakan Erdal'da bu kez doğuştan kalça çıkığı tespit edildi. Sağ ayak bileği de geriye doğru dönük olan Hakan, 4 yaşına kadar sürünerek hayatını sürdürmeye çalışırken, uzun ve zorlu ameliyatlar sonunda ayağa kalkmayı başardı. Sağ ayak bileği ameliyatla düzeltilen Hakan, ayağını sürüyerek de olsa yürümeye başladı.
DOKTOR DOKTOR GEZDİLER
Bu dönemde annesi evi terk edince babasından ayrılıp bir süre annesiyle yaşayan Hakan, tekrar babasının yanına döndü. Antalya Öğretmenevi'nde aşçı olarak çalışan baba 37 yaşındaki Erhan Erdal, çocuğunun sağlığına kavuşabilmesi için doktor doktor gezmeye başladı. Çocuğunu, Antalya, Burdur, Isparta, İzmir ve İstanbul'da özel ve kamu hastanelerinden doktorlara götüren Erhan Erdal, kalça çıkığının düzeltileceği ameliyatı yaptırmak için uğraştı.
'ELDE AVUÇTA NE VARSA SATTIM'
Devlet hastanelerine ameliyat için başvurmasına rağmen sonuç elde edemediğini, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tedavi masrafını karşılamasına rağmen görüştüğü doktorlardan kimisinin ameliyatı yapmak istemediğini kimisinin de bıçak parası istediğini ileri süren Erhan Erdal, “Oğlum 3 günlükken hastaneye yattı. Sürekli tedavi yaptırdım, maddi gücüm kalmadı. Elimizde avucumuzda ne varsa hepsini sattık. Altın, araba, motor hepsini sattık. Hatta eşimin elindeki alyansı ve küpelerine kadar sattım çocuğum daha rahat yürüyebilsin, okula gidebilsin diye ama artık gücümüz kalmadı" dedi.
SAĞLIK BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Oğlunun durumunu Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na da iletmesine rağmen bir çözüm bulamadığını kaydeden Erhan Erdal, Bakan Müezzinoğlu ile 2 Mart 2014 tarihinde Antalya'nın Kepez İlçesi'ndeki Sütçüler Devlet Hastanesi'nin temel atma töreninde yüz yüze görüştüğünü dile getirdi. Bakan Müezzinoğlu'na kısa süre de olsa sıkıntılarını anlatma fırsatı bulduğunu aktaran Erhan Erdal, Müezzinoğlu'nun ilgilenme sözü vererek korumalarına telefon numarasını aldırdığını belirtti. O görüşmeden yaklaşık 2 hafta sonra Sağlık Müdürlüğü'nden kendisini aradıklarını kaydeden Erhan Erdal, sonrasında ise herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi.
AMELİYAT OLMAZSA AYAĞI KESİLECEK
Bunun üzerine İzmir'de özel bir hastane ile görüştüklerini ve yaklaşık 9 ay önce yardımseverlerin desteğiyle toplanan 10 bin lira sayesinde bu hastanede Hakan'ın kalça çıkığı ameliyatı olduğunu dile getiren Erhan Erdal, ancak istenilen sonucun elde edilemediğini söyledi. Erhan Erdal, ameliyat nedeniyle bir süre yatağa bağımlı kalan oğlunun zaten geç başladığı okuluna da bu süre zarfında gidemediğini aktardı.
4 YENİ OPERASYON GEREKİYOR
Hakan'ın sağlığına kavuşması için son olarak geçen Ramazan ayında İstanbul'da özel bir hastaneyle görüştüklerini belirten Erhan Erdal, “Doktorlar Hakan'ın sağlıklı şekilde yürüyebilmesi için ikisi kemik uzatma, biri bilek, diğeri de kalça olmak üzere 4 yeni operasyon geçirmesi gerektiğini söyledi. Doktorlar son ameliyatların ardından Hakan'ın sağlıklı şekilde yürüyebileceğini belirtti. Sadece ayağında 1 santim kısalık kalacağını, onun da sağlığını etkilemeyeceğini, ameliyat olmazsa ayağının kesilebileceğini söylüyor. SGK masrafları karşılamasına rağmen ameliyatlar için ayrıca 35-40 bin TL istediler" diye konuştu.
TÜM GÜCÜMLE MÜCADELE EDİYORUM
Oğlunun sağlıklı yürüyebileceği günleri görebilmek için tüm gücüyle mücadele ettiğini ve zor bir süreç yaşadıklarını anlatan Erhan Erdal, “Bir babanın böyle çaresiz kalması, çocuğunun tedavisini yaptıramaması zor bir süreç. Oğlumun daha sağlıklı yürüyebilmesi, okula gidebilmesi, futbol oynayabilmesi için yardımseverlerden destek bekliyorum" diye konuştu.
TOP OYNAMAK, KOŞMAK İSTİYORUM
General Şadi Çetinkaya İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi Hakan Erdal ise geçirdiği ameliyatların ardından biraz daha rahat yürüdüğünü belirtirken, “Ama ben de arkadaşlarımla top oynamak, koşmak, düzgün yürümek istiyorum. Yolda yürürken ayağıma bakıyorlar, çekiniyorum. Daha düzgün yürümek istiyorum. En çok top oynamak, koşmak istiyorum. Arkadaşlarım top oynamak için çağırıyor, ama ben reddediyorum. Psikolojik olarak zor bir süreç" dedi.

FOTOĞRAFLI