CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, organ bağışının öneminin anlatıldığı toplantıda, "İspanya da yapılan nakillerin yüzde 90'ı ölen insanların organlarından yapılıyor. Biz ise yüzde 25 ölen insanların organlarından yararlanabiliyoruz" dedi.
Başkent Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Zonguldak'ın Bakacakkadı Beldesi'nde ki 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü'nde düzenlediği '3Y; Yeniden yaşama yolculuk' adlı toplantıya, Başkent Üniversitesi kurucu Rektörü CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, Başkent Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, Ereğli Belediye Başkanı CHP’li Halil Posbıyık, Muslu Belediye Başkanı CHP’li Sabahattin Adıyaman, Gökçebey Belediye Başkanı CHP’li Zeki Kılıçarslan, Bakacakkadı Belediye Başkanı MHP’li Muhammet Albuz, çeşitli hastanelerde tedavi gören hastalar ve çevre il ve ilçelerde yaşayan vatandaşlar katıldı.
Toplantıda, Başkent Üniversitesi İstanbul Organ Nakli Koordinatörü Dilek Okutur, Ankara Organ Nakli Koordinatörü Hatice Akkoç, Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Eyüp Külah, Organ Nakli Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Demirağ ve Prof. Dr. Ali Haberal, organ bağışı ve organ nakli konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
HABERAL: ORGAN BAĞIŞI İÇİN İNSANLARI BİLGİLENDİRMELİYİZ
Prof. Dr. Mehmet Haberal ise organ nakli olan hastaların ameliyat masasında yeni bir hayata başladıklarını söyledi. Artık Türkiye’deki hastaların başka ülkelere tedavi olmaya gitmediğini, oradaki hastaların Türkiye’ye geldiğinden bahseden Haberal, "Şu an Türkiye’de hastamız çok. Hemen hemen dünyanın neresinde, ne kadar organ ve doku transplantasyonu yapılabiliyorsa bizim ülkemiz de de yapılıyor. Teknik olarak bakacak olursak da yeterli bir düzeydeyiz. İspanya da yapılan nakillerin yüzde 90'nı ölen insanların organlarından yapılıyor. Halbuki bizde ancak yüzde 25 ölen insanların organlarından yararlanabiliyoruz. Ben inanıyorum ki bu rakamın düşük olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi yeteri kadar insanlarımızı bilgilendiremiyoruz. Hasta ve hasta yakınlarımız bilmelidir ki tıbbın bütün imkanları Türkiye'de uygulanıyor. Eğer biz hekimler olarak bütün vatandaşlarımıza bunu anlatabilirsek o zaman ben inanıyorum ki birçok kronik organ hastası yeniden yaşam kazanacaktır" dedi.
Organ bağışının önemini anlatırken hayatı organ nakliyle değişen hastaların yaşamlarından örnekler veren Haberal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hepimiz öleceğiz. Topraktan geldik toprağa gideceğiz öyle değil mi? Ama bu toprak olacak organlar bir takım insanlarımıza yeniden yaşam kazandıracaklardır. Ülkemizde trafik kazaları maalesef çok oluyor ve birçok insanımız sağlam organlarıyla aramızdan ayrılıyor. Birçok vatandaşımız da o organlara ihtiyaçlarından dolayı aramızdan ayrılıyor."