Uzmanlık dernekleri başkanlarının katıldığı basın toplantısında gribin çok önemli bir solunum yolu enfeksiyonu olduğu; özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ölüme varan ciddi sonuçlar doğurabileceği vurgulandı. Risk grubunda yer alan kişilerin aşılanmasının hayat kurtarıcı olduğu belirtildi.

AŞI ÖLÜMLERİ YÜZDE 80 AZALTIR
Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişinin grip sebebiyle hayatını kaybettiğini söyleyen Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, bu ölümlerin büyük bir bölümünün 65 yaş üstünde gerçekleştiğini belirterek, “Grip nezleye kıyasla çok ağır geçen, ayakta atlatılması zor, zatürre gibi çok ciddi hastalıklara yol açabilen bir hastalıktır. Grip kaynaklı ölümlerin çoğu altta yatan KOAH, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların tetiklenmesi sonucu gerçekleşir. Bu sebeple, ölüme grip hastalığının sebep olduğu tam olarak anlaşılamayabilir” dedi.   Prof. Dr. Karan, 65 yaş üstü kişilerde yapılan araştırmalarda grip aşısının, gribin tetiklemesiyle ortaya çıkan ölümlerin yüzde 70 ile yüzde 80 oranında azalttığının kanıtlandığını da sözlerine ekledi. Grip aşısının vücuda hiçbir zararı yoktur” dedi.


İÇİNDE CİVA YOK
Toplumda aşıların içinde civa bulunduğuna ilişkin yanlış bilgilendirmelerin yapıldığını söyleyen Türk İç Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da “Şu anda Türkiye’de kullanımda olan tek kullanımlık grip aşılarında kesinlikle civa veya ağır metal bulunmamaktadır” diyerek grip aşısının son derece güvenli ve etkili bir korunma yolu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal, “Grip ülkemizde Mayıs ayına kadar devam eder. Eğer henüz yaptırmadıysanız, Nisan ayına kadar aşılanabilirsiniz. Virüsün sizi ne zaman bulacağını bilemezsiniz” diye konuştu.

KİMLER GRİP AŞISI YAPTIRMALI?

Sağlık Bakanlığı’nın da risk gurubundaki kişilerin mutlaka aşılanması gerektiği konusunda ikazda bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Ünal, “Kalp, solunum yolu hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek gibi kronik hastalığı olanlar ile kanser ve organ nakli gibi sebeplerle bağışıklık sistemi baskılananlara, 65 yaş üstündekilere ve geçtiğimiz hafta çıkan yeni düzenlemeyle 3-6 ay ve 6-9 ay arası hamilelere de grip aşısı ücretsizdir. Bu kişiler mutlaka grip aşısı yaptırmalıdır” dedi.

DESTEKLEYEN DERNEKLER

AİLE HEKİMLERİ DERNEKLERİ FEDERASYONU
AKADEMİK GERİATRİ DERNEĞİ
HALK SAĞLIĞI UZMANLARI DERNEĞİ
TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ 
TÜRK GASTROENTEROLOJİ DERNEĞİ   
TÜRK HİPERTANSİYON VE BÖBREK HASTALIKLARI DERNEĞİ
TÜRK İÇ HASTALIKLARI UZMANLIK DERNEĞİ
TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ
TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERNEĞİ 
TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ
TÜRK NÖROLOJİ DERNEĞİ
TÜRKİYE ROMATOLOJİ DERNEĞİ 
TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ 
TÜRK TORAKS DERNEĞİ