Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle sinirlerin zarar görmesi olayıdır.
Glokom nedir?
Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle sinirlerin zarar görmesi olayıdır. Bu rahatsızlığı bulunan kişilerin görmesinde daralmalar meydana gelir. Öte yandan sinsi bir hastalık olan glokom, tedavi edilmediği takdirde görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi tahribatlara sebebiyet verebilmektedir.
Glokom'un belirtileri nelerdir?
- Baş ağrıları
- Bulanık görme
- Işıklı halkalar görülmesi
- Göz çevresinde ağrı
Glokom riskini artıran etmenler nelerdir?
- Genetik yatkınlık
- İleri yaş
- Şeker hastalığı
- Şiddetli kansızlık veya şoklar
- Vücut tansiyonu
- Yüksek miyopi
- Yüksek hipermetropi
- Migren
- Uzun süreli kortizon tedavisi
- Göz yaralanmaları
- Irksal faktörler
Glokom nasıl tedavi edilir?
İlaç tedavisi: Glkom'un tedavisinde çeşitli damlalar kullanılmaktadır. Ancak astım hastalarının bu ilaçları doktor tavsiyesi olmadan kullanması sakıncalıdır.
Lazer uygulaması: İlaç tedavisi yeterli olmadığı takdirde lazer uygulamasına başvurulur. Bu iyileştirme yöntemi yüksek olmayan göz tansiyonunda etkilidir.
Cerrahi tedavi: İlaç ve lazer tedavisinin işe yaramadığı takdirde ameliyat kaçınılmaz olur. Bu uygulamada sadece sağ kalmış sinir hücrelerinin daha fazla hasar görmesi önlenebilir. Bunun sonucunda kalan görme korunur ve körlük önlenir.
Glokom hastaları nelere dikkat etmelidir?
- Aşırı su tüketilmemeli
- Stresten uzak durulmalı
- Dengeli beslenilmeli
- Düzenli uyku uyunmalı