TRAKYA Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Dr. Sezin Kuru Fıçıcıoğlu, soğuk havalarla birlikte ellerde çatlama, kuruma ve patlamalar görüldüğünü belirterek eldiven kullanılması gerektiğini söyledi. Özellikle genç kızların yüzünde çıkan sivilcelerin makyaj dolayısıyla oluştuğunu belirten Dr. Fıçıcıoğlu, "Bize muayeneye geldiklerinde bile yüzlerinde makyaj oluyor" derken makyaj malzemelerinin gözenekleri kapattığını söyledi.
Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’nde basın toplantısı düzenleyen Dermatoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Dr. Sezin Kuru Fıçıcıoğlu soğuk havalarda rastlanan cilt hastaları konusunda bilgiler verdi. Özellikle kadınlarda görülen el kuruması, çatlama ve patlamaların eldiven kullanılarak giderilebileceğini kaydeden Dr. Fıçıcıoğlu şunları söyledi:
"Havaların soğuması ile birlikte özellikle kadınlarda daha çok olmak üzere el egzamalarında görülüyor. Ellerde çatlama, kuruma, görülen hastalarımıza bol bol nemlendirici sürmelerini tavsiye ediyoruz. Kadınların deterjan, soğuk suyla sürekli haşır neşir olması sonucu deri bütünlüğü bozuluyor. Deri tabakasının eski haline gelebilmek için en önemli nokta nemlendiriciler. Sıvı sabun tavsiye etmiyoruz, genellikle katı, kalıp sabun kullanmalarını öneriyoruz. Çok eğer kötü durumdaysa ilaç tedavisi öneriyoruz. Bir şekilde kendisini soğuk havadan koruması gerekiyor."
"EN BASİT ÇÖZÜM VAZELİN”
Soğuklarla havalarla birlikte el ve ayak parmaklarında kızarıklık, morluk şikayetlerine sıkça yaşandığını kaydeden Fıçıcıoğlu, bunların soğuğa bağlı enflamasyonlar, çok eldiven giyme alışkanlığımız yok. Özellikle dışarı çalışanlarda bu alışkanlık yok. Çok fazla süper sosyo-ekonomik bir ülkede olmadığımız için hala sobalı evler hala yaygın. Ekonomi çok iyi olmadığı için arka odaların petekleri kapatılıyor. Bu tür enflamasyonlar odalar arası ısı farkıyla da ortaya çıkıyor. Soğuğa karşı eldiven giymek en önemlisi, pamuklu eldiven giymek ve el egzersizleri yapılması gerekiyor. El nemlendiricisi olarak vazelinler kullanılabilir, maliyetleri çok düşük her yerde bulunabiliyor. Ulaşılabilecek, en kolay ve basit çözüm katı vazelindir" dedi.
GENÇ KIZLARA MAKYAJ UYARISI
Kişisel olarak makyaj yapmamaya ve cildiniz temiz tutmaya çalıştığını ifade eden Dermatoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Dr. Sezin Kuru Fıçıcıoğlu, özellikle genç kızlara uyarılarda bulunarak, “Ben cildimi temiz tutmaya ve makyaj yapmamaya çalışıyorum. Gençler bu konuda ısrarcı oluyor. Bize muayeneye geldiklerinde bile yüzlerinde makyaj oluyor. Makyaj yapmamaları gerekiyor, hiçbir makyaj malzemesi yoktur gözenekleri kapatmasın. Mutlaka pudra, fondöten bunlar mutlaka gözenekleri kapatıp sivilce yapabilir. Tabi tek nedeni makyaj değil ama arttırıcı bir faktör. Çıkan sivilceleri de ellememeleri gerekiyor. Koca-karı denilen ilaçları kullanmamaları gerekiyor. Makyaj yapmamalarını ve yağlı merhem sürmemelerini öneriyoruz. Sivilceleri sıkarsanız o bölgede iz kalma olasılığı yüksek. Maalesef kozmetiksiz bir hayat düşünülemez. Bir takım faydaları var ama büyük bir pazar. Ancak kaliteli ve güvenilir ürünler kullanılsa kozmetiklerin de faydası var" diye konuştu.