İlker AKTAŞ/ SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alp Erdin Koyutürk, erken çocukluk çağı diş çürüğünün biberondan ve gece uzun süreli sık aralıklarla emzirmeden kaynaklandığını söyledi. Doç. Dr. Koyutürk, "Bunu önlemek için bebeğin dişleri, emzirdikten sonra veya biberon sonrası temiz tülbentle silerek temizlenmeli" dedi.
Günümüzde bisküviler, cipsler, kolalı asitli içecekler, yapışkan şekerler olarak nitelendirilen gıdaların da bu tip çürük oluşumuna sebebiyet verebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Koyutürk, "Eğer ağızdaki çürük yapan mikroorganizma potansiyeli yüksekse ve ağız bakımı da iyi değilse, bu tip gıdalarla erken tanışan çocuklarda çok yaygın çürükler oluşabilmektedir" dedi.
Erken çocukluk çağı çürüğüne sebep olan nedenleri de sıralayan Doç. Dr. Alp Erdin Koyutürk, "Çocuğa öğlen uykusu veya gece uyku sırasında verilen anne sütü veya hazır mama gibi şeker içeren sıvı gıdalar dişler üzerinde kalır. Ağızdaki bakteriler bu sıvı gıdalardaki şekeri aside dönüştürürler. Asit dişlerin dış yüzeyini kaplayan diş minesini eriterek diş çürüğüne yol açar. Bebeklerin diş minesi daimi dişlerin minesinden daha incedir. Bu da dişlerin daha kolay ve hızlı çürümesini sağlar" diye konuştu.
Erken çocukluk çağı çürüğünün ilk olarak üst ön bölge dişlerinde ve süt azı dişlerinde görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Koyutürk, şunları söyledi:
"Diş çürüğü, çocuğun dişlerinin bakımı iyi yapılmadığında ortaya çıkar. Diş çürüğü ağrı ve rahatsızlık yaratır. Altta gelişmekte olan daimi dişe zarar verir. Daimi dişin daha sonra yerleşmesi için gereken boşlukların kaybedilmesine neden olur. Erken çocukluk çağı çürüğünü önlemek için bebeğin dişlerini emzirdikten sonra veya biberon sonrası bir parça temiz tülbentle silerek temizlenmeli. Bu işlemi şeker içeren şurup şeklinde ilaçlar verdikten sonra da tekrarlamak gerekir. Çocuğunuzu gece veya gündüz vakti biberonla uykuya yatırıyorsanız, biberon içerisine şeker içeren sıvı gıdalar koymamak lazım. En doğru yaklaşım uyku zamanı çocuğa biberon verilmemesidir. Emme bütün bebekler için doğal bir içgüdüdür. Bebeğiniz karnı doyduktan sonra hala emme ihtiyacı içindeyse emzik veya içerisinde sadece su bulunan biberon verebilirsiniz. Bebeğinize uyku zamanında süt veya tatlı içecekler vermeyin."

İA(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)