DÜNYA Sağlık Örgütü'nün Suriye'de çocuk felci hastalığının görüldüğünü açıklaması ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Suriye sınırındaki 6 şehirde ve Suriyeli mültecilerin yoğunlukta olduğu kentlerde 5 yaşından küçük çocuklara yönelik yaptığı aşılama kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında sağlık ekipleri, Gaziantep ve Kilis'te, evleri tek tek dolaşarak çocuklara aşı yapmaya başladı.
Gaziantep'te Şehitkamil Aile Sağlığı Merkezi'nde yapılan aşı törenine, Vali Yardımıcısı Mehmet Taşdöğen, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, UNICEF Türkiye Başkanı Ayman Abuleman, sağlık ekipleri ve aileler katıldı. Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'de yaklaşık 15 yıldan bu yana çocuk felci hastalığına  rastlanmadığını söyledi. Suriye'de bu hastalığın görüldüğü bilgisini aldıktan sonra Bilim Konseyi'ni toplayarak aşı kampanyası başlatma kararı aldıklarını belirten Torunoğlu, şöyle dedi:
"Türkiye 15 yıl önce bu hastalıktan arındırılmış ülke olduğu için sertifika aldı. Şu an dünyada sadece 3 ülkede bu hastalığa neden olan virüsün bulunduğu biliniyor. Geçtiğimiz günlerde Suriye'de bu hastalığın görüldüğü bilgisinin alınması üzerine Bilim Konseyi toplandı ve Suriye'ye sınır komşusu olan 6 şehrimiz ile nüfus hareketliğinin yoğun olduğu şehirlerde çocuk felci aşısı kampanyası başlatma kararı aldı. Çocuk felci aşısı sadece Türk çocuklara değil, yabancı uyruklu çocuklara da yapılacak." 
Torunoğlu, kampanya kapsamında sağlık ekiplerinin belirlenen şehirlerde ve alanlarda kapı kapı dolaşarak çocukları aşılayacağını kaydetti.
"TÜRKİYE RİSK ALTINDA"
Suriye'deki hastalık durumu hakkında yeterli bilgileri olmadığını belirten Mehmet Ali Torunoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Suriye'deki çocuk felci durumu hakkında 13 kesin vaka 40 muhtemel vaka tespit ettik. Ama bu hastalığın Suriye'deki yaygınlığı konusunda şu anda kesin bilgimiz bulunmamaktadır. Bunun çok daha fazla yayılmış olma riskiyle de karşı karşıyayız. Bu nedenle Türkiye'de risk altındadır. Önlem amaçlı olarak sağlık ekiplerimiz belirlenen bölgelerde kapı kapı dolaşarak, 5 yaş altı bütün çocuklara bu aşıyı yapacaktır. Bu aşılma kampanyası çerçevesinde, çadır kentlere de gideceğiz. Bizim özellikle ailelerden bir isteğimiz var. Aileler eğer sağlık personeliyle karşılaşmazsa çocuklarını mutlaka mahallelerde kurulan aşı istasyonlarına getirerek aşılarını yaptırsınlar."
VALİ YARDIMCISI: AİLELER ÇOCUKLARINI MUTLAKA AŞILATSIN
Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen ise, il genelinde 800 personelin 400 ekip halinde aşılama yapmaya başladığını söyledi. Taşdöğen, "Yaklaşık 15 yıldır Türkiye'de görülmeyen çocuk felci hastalığı sınır komşumuzda görülmeye başladığı için önlem amaçlı aşılama sürecine girdik. Suriye sınırına komşu olan 6 şehir ile Suriyeli mültecilerin geçiş noktası olan Adana'da yaklaşık 1 milyon çocuğa aşı yapılacak. Aşılar ağız yoluyla yapılacak. Ekiplerimiz kapı kapı dolaşarak bu aşıyı yapacak. Ailelere bu noktada büyük görev düşüyor. Sağlık ekipleri ile karşılaşmayan aileler mutlaka 5 yaş altı çocuğunu aşı için yetkili yerlere götürsün" dedi.
Kampanya, Şehitkamil Aile Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Mustafa Tanrıverdi'nin kendi çocuğuna aşı yapılmasıyla başladı. Daha sonra alanda bulunan Türk ve Suriye'li aileler, sıraya girerek çocuklarına aşı yaptırdı.
KİLİS'TE VALİ KENDİ ÇOCUĞUNA AŞI YAPTI
Kilis'te başlatılan aşı kampanyasına ise Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Aslan, yetkili sağlık personeli ve davetliler katıldı. Aşı kampanyası Kilis Endüstri meslek Lisesinde Bulunan kreşte başlatıldı. Vali Süleyman Tapsız, kampanyayı öncelikle kendi çocuğuna yaptığı aşıyla başlattı.
Vali Tapsız, Türkiye'nin Suriye ile uzun sınırı, yoğun nüfus hareketleri nedeniyle virüsün taşınması riski altında olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
"Polio Sertifikasyon Komitesi tarafından Suriye ile sınır illerimiz Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin ve Suriyeli vatandaşların ülkemiz içinde göç yolu üzerinde olan Adana ili olmak üzere toplam 7 ilde, 5 yaşından küçük Türk ya da yabancı uyruklu tüm nüfusa en az bir ay ara ile iki tur halinde Oral Çocuk Felci Aşısı (OPA) uygulaması tavsiye edilmiştir. Birinci tur uygulama 18-24 Kasım 2013 tarihleri arasında yapılacaktır. Aşılama çalışmaları Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından oluşturulan 66 aşı ekibi ve aşı istasyonları ile gerçekleştirilecektir. Halk Sağlığı Müdürlüğü' ne bağlı aşı ekipleri Kilis'teki tüm evleri ve ilimizdeki Suriyelilerin kaldığı kampları ziyaret ederek, yaklaşık 35 bin çocuğumuza aşı uygulaması yapacaktır." 
Yapılan ilk tur aşılama ardından 1 ay sonra 2'nci tur aşılamaya geçilecek.