Sodyumun vücutta kas ve sinir hücrelerinin düzgün çalışmasını sağlamakla birlikte,kan basıncını düzenleyen bir elektrolit olduğunu söyleyen Enç, “Kalp faaliyetleri ve bazı metabolizma fonksiyonlarının düzenlenmesi için sodyum iyonları gereklidir.Ayrıca vücuttaki su dengesini de korunmasını sağlar.Sodyum'un eksikliği ya da fazlalığı vücudu olumsuz etkiler ve bazı sorunlara neden olur.Sodyum eksikliğinde görülen hastalıklar ya da belirtiler arasında en çok;bulantı,iştahsızlık,kusma,zihin karışıklığı,beyin fonksiyonlarında azalma,kas krampları,tansiyon düşüklüğü,baş ağrısı,baş dönmesi,çarpıntı gibi…yer almaktadır.Bu belirtiler sodyumun hangi değer aralığında olduğuna ve eksikliğinin ne kadar zamandır süre geldiğine bağlı olarak değişebilir” dedi. 

Sodyum eksikliğinin oluşmasının başlıca nedenleri arasında; Yetersiz tuz alımı, tuz alınmadan fazla miktarda su tüketilmesi, böbrek hastalıkları, yanıklar ile ishal, kusma ve terleme yolu ile vücudun tuz kaybetmesinin geldiğini anlatan Pınar kural Enç daha sonra şunları kaydetti; “Sodyum'un normalde fazlası idrar ve terleme yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.Sodyum fazlalığı yüksek tansiyon, potasyum kaybı, vücutta su tutulması ve ödemlere neden olur. Sodyum fazlalığının en önemli nedenleri arasında;fazla tuz ve tuzlu besinler tüketmek,vücut için yetersiz su alınması,ishal ve kusma yoluyla vücudun sodyuma oranla fazla su kaybetmesi kandaki sodyum oranının artmasını sayabiliriz.

Sodyum eksikliği mide ve bağırsakları da olumsuz etkiler. Sodyum'un azalmasıyla beraber iştah kaybı,kusma ve midede bulantı görülür.Eğer kusmaya sebebiyet veriyorsa vücut suyla birlikte daha fazla sodyum kaybedeceği için belirtiler şiddetini artırabilir.Sodyum eksikliği beyinde de problemlere neden olabilir.

Baş ağrısı,uyuşukluk,yorgunluk,zihin karışıklığı gibi problemler meydana gelebilir.Sodyum eksikliği uzun zaman devam ederse bilinç kaybı ve komaya giden ciddi ve tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Nedeni bilinmeyen kas kasılmaları,kramplar ve kaslarda güçsüzlükte Sodyum eksikliğinin belirtileri arasındadır.

Önemli nokta şu ki; sodyum seviyesi yavaş yavaş azalıyorsa tehlikeli hale gelene kadar herhangi bir belirtiye yol açmayabilir.Aniden düştüğünde ise bir ya da birkaç belirti bir arada görülebilir. Yaşlılarda genç kişilere nispeten daha şiddetli belirtiler meydana gelebilir.

Vücuda giren Sodyumun büyük bir kısmı tuzdan elde edilir.Bol miktarda sodyum içeren diğer besinler ise;deniz ürünleri,yeşil-kırmızı biber, peynir, fıstık, fındık, ceviz, kereviz ve havuçtur. Sağlıklı yetişkin kişiler için günlük sodyum ihtiyacı 2-3 gramdır.Bu miktar 5 gr tuzdan sağlanabilir.”