Esneme hareketinin, bugüne kadar fark edilmeyen başka bir sebebi olabileceği öne sürüldü.
Bilim adamları sıkıntı ve stresin de tetiklediği esnemenin, aynı zamanda beyni soğutmaya yaradığını ortaya çıkardı.

Özellikle sıkıntı anlarında soluma hızının azalması nedeniyle oksijen eksikliğini gidermek için yapıldığı düşünülen esneme üzerinde yapılan yeni araştırmalar, esneme ile oksijen seviyesi arasında bir bağlantı olmadığını ortaya koydu.

Buradan yola çıkan ABD'li ve Avrupalı araştırmacılar, esnemenin arkasındaki amacın beyin ısısıyla bağlantılı olduğunu tespit etti. Suny College tarafından yapılan araştırmada, uyku döngüleri ve stresin beyin ısısıyla ilişkili olmasından yola çıkılarak, esneme ile beyindeki ısının dengede tutulduğu anlaşıldı. Esnemenin ortamdaki sıcaklıkla kolayca değişeceğine değinen araştırmacılar, esnemenin sadece optimum sıcaklık aralığında gerçekleşeceğini savundu.

İnsanlar yaz ayları kışa göre daha çok esniyor

DR. Andrew Gallup'un başını çektiği araştırmaya destek veren Viyana Üniversitesi'nden Jorg Massen ve Kim Dusch, yaz ve kış aylarında Viyana sokaklarında yürüyen insanları gözlemledi. Gözlemlerden elde edilen sonuçlar, ABD'nin Arizona eyaletindeki kurak iklimde yapılan gözlemle karşılaştırıldı. Sonuçlarda, Viyana'da yaşayan insanlar yaz aylarında kışa oranla daha fazla esnerken, ABD'de bu tablonun tam tersi yaşandı.