TÜM Avrupa Bölgesi ülkeler ve Türkiye'de deri kanserinin erken teşhisine yönelik başlatılan kampanya kapsamında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde ücretsiz ‘Ben’ muayenesi yapıldı.
Gevher Nesibe Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği’nde 09.00-17.00 saatleri arasında düzenlenen  etkinlikte, poliklinikten telefonla randevu alan 100’e yakın hastanın benleri muayene edildi. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Murat Borlu koordinatörlüğünde yapılan etkinlikte doktorlar, vücudundaki benleri herhangi bir soruna yol açmayan hastalara çeşitli tavsiyelerde bulunurken, riskli gördüklerinden ileri tetkik istedi.
Etkinlik ile ilgili bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Murat Borlu, güneş ışığına yoğun maruz kalan insanlarda deri kanseri görülme sıklığının diğer kişilere göre daha fazla olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Borlu, şöyle dedi:
"Deri kanserinde en önemli faktör güneş ışığıdır. Yani yıllar içinde alınan güneş ışığı dozu çok önemlidir. Deri kanserine yakalanmada kişinin cilt tipi de önemli. Koyu tenli insanlar bu konuda avantajlı, koyu tenliler güneş yanığına ve güneşin toplam ışınlarına karşı daha dayanıklıdırlar. Açık tenli insanlar, renkli gözlü insanlarda bu dayanıklılık az olduğu için deri kanseri gelişme riski bir miktar daha fazladır. Çok fazla beni olanlarda, ailede kanser hikayesi olanlarda, özellikle deri kanseri hikayesi olanlarda, bu risk biraz fazladır. Deri kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Bu yüzden çok renkli, çok koyu, yuvarlaklıktan ziyade asimetrik yapısı olan, renk değiştiren, şekil değiştiren, kaşınma, ağrı yapan, normalden farklı bir hissiyat veren benlere sahip olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna giderek ben muayenelerini yaptırmaları gerekir."
Deri kanserinin teşhisinde ben muayenesinin gözle yapılan muayene, hem de son yıllarda büyütmeli dermoskopik muayene denilen bir yöntemde yüzde 90 oranında başarı sağlandığını da bildiren  Borlu, şüpheli durumlarda biyopsi alındığını ve biyopsi ile kesin teşhis konulabildiğini söyledi. Ücretsiz ‘Ben’ muayenesi etkinliğine katılan hastalar ise, bu etkinlik sayesinde hem benlerinin muayene ettirdiklerini, hem de deri kanseri konusunda bilgilendiklerini belirtirken, etkinliği organize eden doktorlara teşekkür etti.

DÖ(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)