Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, duygusallık denildiğinde akla ilk gelen organın kalp olduğunu belirterek, "Aslında, en duygusal organımız midedir. Bir üzüntü, sinir, stres, aşkla gelen mutluluk, hüzün, sevinç, doğadaki kuş seslerinin yarattığı duygusal durum karşısında mide hemen reaksiyon verir. Bu tüm sindirim sistemini etkiler. Mesela havanın güzelliği veya kötülüğü bile o gün sindirim sistemimizi olumlu veya olumsuz etkiler" dedi.
 
Fakültenin Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Gürel yaptığı açıklamada, sindirim sistemi organlarını sinir sisteminin idare ettiğini söyledi.
 
Bu kontrol nedeniyle sinir sistemi rahat değilse mide ve sindirim sisteminin de rahat olmasının beklenemeyeceğini vurgulayan Gürel, özellikle bazı fonksiyonel sindirim sistemi hastalıkları dediğimiz ve karın bölgesindeki şişlikle kendisini hissettiren, rahatsızlık veren durumların arkasında sinir sisteminin bulunduğunu anlattı.
 
Sindirim sisteminin iyi çalışması için, kişinin ruh sağlığının da mutlaka iyi olması gerektiğine dikkati çeken Gürel, şöyle devam etti:
 
"Sindirim sistemi vücudumuzun en büyük sistemlerinden, organlarından biridir. Ağızdan başlıyor boşaltıma kadar uzanıyor. Bu birçok organı etkiliyor. Bu organlar içinde en duyarlı organımız yiyeceğin ilk biriktiği yerdir. Aslında, en duygusal organımız midedir. Bir üzüntü, sinir, stres, aşkla gelen mutluluk, hüzün, sevinç, doğadaki kuş seslerinin yarattığı duygusal durum karşısında mide hemen reaksiyon verir. Bu tüm sindirim sistemini etkiler. Mesela havanın güzelliği veya kötülüğü bile o gün sindirim sistemimizi olumlu veya olumsuz etkiler. Bir üzüntü, sinir halinde mide hemen reaksiyon verir, kendini kasar. Sindirim sistemi, kasılmalar ve gevşemeler halinde çalışır. Bu kasılma ve gevşemeler sizin sinir sisteminizle paralel çalışır."
 
- Hava durumu, sindirim sistemini etkileyebilir
 
Midenin ve bağırsakların çok duyarlı olduğunu, dış ve iç etkenlerden çok etkilendiğini ifade eden Gürel, "Hava diyelim kapalı, yağışlı, karanlık ve puslu ise o gün sindirim sisteminiz kötü etkilenebilir. Mideniz, bağırsaklarınız rahat çalışmayabilir. Hava güzel, bahar havası, her yer cıvıl cıvıl ise bundan kaynaklanan iyi ruh hali nedeniyle o gün sindirim sistemi çok daha güzel çalışır. Ruhsal olarak ne kadar huzurluysanız sindirim sisteminiz o kadar huzurlu olur. O nedenle sindirim sistemine çok duygusal bir sistem diyebiliriz" diye konuştu.
 
Gürel, "huzursuz bağırsak sendromu"nun da ruh hali daha bozuk, huzursuz insanlarda görüldüğünü belirterek, bunun, ruh haliyle sindirim sistemi ilişkisini çok net ortaya koyduğunu kaydetti.