EDİRNE’de 297 okulda eğitim gören yaklaşık 59 bin ilk,orta ve lise öğrencisi kalp taramasından geçirilecek. Bugün başlayan ilk tarama gününde İnönü İlkokulu öğrencileri okulda kurulan 'Online Kalp Tarama' cihazları ile öğrencilerin Elektrokardiyografileri (EKG) çekildi.
Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülen ‘Okulda Kalp Taraması’ projesi kapsamında, öğrencilerin herhangi bir kalp rahatsızlığı olup olmadığı araştırılacak. Bugün İnönü İlköğretim Okulu’na gelen İstanbul Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne ait ‘Online Kalp Tarama’ ekibi, önce öğrencilerin boy ve kilosunu ölçtü, ardından da perdeyle 3 bölüme ayrılan kütüphanedeki sedyeye yatırılan öğrencilerin EKG’si çekildi.
Projeyi İstanbul Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin başlattığını belirten Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İlhan Açıkgöz şu bilgileri verdi:
"İstanbul’dan sonra ikinci il olarak Edirne projeye davet edildi ve çalışmalara başlandı. Çalışmada, Edirne merkez ve ilçelerdeki ilk, orta ve lise tüm okullardaki öğrencilerimizin EKG’leri okullarda çekilecek, çekilen EKG’lerin verileri internet üzerinden İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi data bankına yüklenecek ve bu hastanede çalışan çocuk kardiyoloji uzmanları tarafından değerlendirilecektir. Değerlendirme sonrasında muayene edilmesi gereken çocuklar ileri tetkik ve tedavi için Edirne Devlet Hastanesi’ne davet edilecek."
'BAŞARIDA SAĞLIK ÖNEMLİ'
Edirne’de 297 okulda 59 bin öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü belirten Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da, "Bu proje il genelinde ilk, orta ve liselerin tamamını kapsıyor. Biz öğrenci başarısında sağlığın önemli olduğunu biliyoruz ve öğrencilerimizin sağlık durumlarını da bilmeliyiz. Bu proje önleyici hizmetler olarak yapılan bir çalışma. Çok faydalı olacağına inanıyorum" dedi.