Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - TÜRKİYE Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, eczanelerden artık kredi kartıyla ilaç alınamamasının, pos cihazı ile yazar kasayı bütünleştiren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan kaynaklandığını söyledi.
Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, son zamanlarda eczanelerden artık kredi kartıyla ilaçların alınamayacağına ilişkin haberler çıktığına dikkat çekti. Konuya açıklık getiren Kızılay, eczacıların 8 yıldır SGK adına muayene ücreti tahsil ettiğini hatırlattı. Bu muayene ücretlerinin hastanın cebinde nakit parası olmadığı zaman kredi kartıyla ödeyebildiğini belirten Kızılay, "Maliye Bakanlığı da bu konuda bir özerge yayınlayarak eczacıların perakende fiş kesme zorunluluğunun olmadığını, kredi kartı sliplerinin yeterli olduğunu beyan etmişti" dedi.
ECZACIYA EK YÜK GETİRİYOR
Ama Türkiye'de artık yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Kızılay, şunları söyledi:
"Yeni nesil yazar kasalarda pos cihazı ile yazar kasa bütünleşmiş durumda. Yani pos cihazından çekilen bir miktar aynı zamanda yazar kasadan fiş olarak çıkıyor. SGK adına tahsil edilen muayene ücretleri eczacılar tarafından kullanılmadan SGK'ya aktarılıyor. 8 yıldır eczacılar SGK adına bedava veznedarlık yapıyor. Şimdi yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar çıktıktan sonra kredi kartı ile muayene ücreti tahsilatı artık eczacıları bir de vergi yükü ile karşı karşıya getirdi. Örneğin bir hastanın SGK'ya ödemesi gereken birikmiş 40 liralık bir muayene borcu olsun. Eczaneye reçete ile geldiğinde reçetedeki ilaçlarla ilgili eczacıya ödemesi gereken 4 liralık katkı payı çıkmış olsun. Toplam 44 liralık bir ödemesinin olduğunu düşünelim. Normalde eczacının 4 lira için bir satış fişi vermesi gerekiyorken yeni ödeme kaydedici cihazlarda kredi kartıyla tahsilat yapıldığında eczacı 44 liralık fiş kesmek zorunda kalıyor. Bu eczacı için ek bir KDV ödemesi, gelir vergisi ödemesi, peşin vergi ödemesi anlamına geliyor."
ECZACI VEZNEDARLIK İŞİNDEN KURTARILMALI
Bu konu ile ilgili gerekli müracatları yaptıklarını da ifade eden Kızılay, "Birlik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na müracaat ettik. Hiç bir şekilde bizim tahsil etmememiz gereken SGK adına muayene ücretinin tahsilatından dolayı KDV ve vergi ödemek zorunda olduğumuzu ilettik. Bu konunun ivedi olarak çözümlenmesini talep ettik. Ayrıca SGK ile şuanda protokol görüşmeleri yapıyoruz. Bu görüşmeler çerçevesinde de artık 8 yıldır yapmış olduğumuz bedava veznedarlık işinden biran evvel kurtulmamız gerektiğini ve bu muayene ücreti tahsildarlığının eczıcalardan alınarak SGK'nın kendi üzerine geçimesi gerektiğini belirttik" dedi.
SGK KENDİ TAHSİL ETSİN
Eczanelerden kredi kartlarıyla ilaçların alınmayacağına ilişkin haberler de bir yanlış anlaşılma söz konusu olduğunu ifade eden Kızılay, " 'Eczanede kredi kartıyla tahsilat yapılmayacak. Böyle bir şey ortadan kaldırıldı.' gibi bir yorum yapmak doğru değil. Ama SGK adına yapılan bu tahsilatın kredi kartı ile tahsil edilmesi eczacıyı yeni bir KDV ve gelir vergisi yükü ile karşı karşıya getirmiştir. Bunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Bunun için vatandaşlarımızın bu sorun ortadan kalkana kadar hasta muayene katılım paylarını nakit olarak ödemeleri gerekiyor. Ancak eczacılar gece gelmiş bir hastaya cebinde parası yoksa uzattığı kredi kartını da geriye çevirmek gibi bir zorluk ile karşı karşıya. Dolayısıyla bizim SGK'dan beklentimiz biran evvel bu muayene ücretlerini kendileri tahsil etsinler. Eczacıları buna aracılık etmekten vazgeçsinler."
ŞU ANDA 2 BİN ECZACI KULLANIYOR
Türkiye'de şuanda 2 bin tane eczanemizde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullandığını da keydeden Kızılay, "Bu eczanelerimizde yapılan kredi kartı ile muayene ücreti tahsilatlarında eczacılarımız zarar ediyor. Bunun mutlak suretle çözümlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI