Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN'da görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Kamil Yener, yanlış ayakkabı seçiminin ayakta şekil bozukluğuna neden olduğunu söyledi.
Yanlış ayakkabı giyiminin ayak başparmağındaki şekil bozukluğuna (Halluks Valgus) neden olduğunu söyleyen Atasam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr.Kamil Yener, "Eğer ailesel yatkınlık, yanlış ayakkabı giyimi ile birleşirse ayakta 'halluks valgus' gelişimi kaçınılmaz bir hal alır. Bu nedenle ayaktaki şekil bozukluklarından korunmanın en iyi yolu ayak giyimimize dikkat etmektir. Ülkemizde özellikle 40 yaş altı bayanlar ayakkabı seçerken genellikle modaya ve ayakkabının şekline önem vermekte ve sert, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih ediyor. 40 yaş üzerinde ise genelde geçmişte giyilen yanlış ayakkabılar sonucu ayak sorunları ortaya çıkmaya başladığı için ayakkabı seçiminde görünüşten ziyade rahatlık ön plana çıkıyor. Burada yapılması gereken ayak sağlığımız için kendi ayağımızı tanıyıp, ayak şeklimize göre ayakkabı seçimidir. Halluks valgus oluşmasını istemiyorsak yuvarlak burunlu ve 2.5 - 3.5 cm topuklu ayakkabıların seçilmesi uygun olacaktır" dedi.
Ayaktaki şekil bozukluğunun yapılacak operasyonla düzelebileceğini söyleyen Dr.Kamil Yener, "Eğer ayak başparmağımızda bir çıkıntı veya ağrı olmaya başladığını sezersek yapılması gereken rahat ayakkabı veya spor ayakkabıya geçmektir" diye konuştu.

YK(MS/AAA) (FOTOĞRAFLI)