Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN'da Nöroloji Uzmanı Dr. Serpil Kıroğlu Yön, nörolojik hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Beslenme, sıvı alım yetersizliğine bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, hastada bilinç bozukluğu ya da yeni bir felçmiş gibi bulgu verebilir" dedi.
Medical Park Samsun Tıp Merkezi'nde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Serpil Kıroğlu Yön, nörolojik hastaların çoğunun beslenme ve çevresel faktörlerden etkilendiğini, bu faktörlerin de hem hastalığın ortaya çıkmasında hem de sonraki takip aşamasında önemli olduğunu vurguladı. Dr. Yön, "Bir inme hastasının kan sulandırıcı ilacını, kolesterol, tansiyon kalp ilaçlarını düzenli almasını sağlayabiliriz. Ancak hastanın kötü beslenmesini, sıvı alımının yetersiz olmasını, aşırı güneş ışınına maruz kalmasını, hareketsizlik ya da kontrolsüz aktivitelerini kontrol edemezsek tedavimiz başarılı olamaz. Bu çoğu kez ihmal edilip, önemsiz görülür. Özellikle de yaz mevsimi ile beraber aşırı sıcaklar, kontrolsüz hareket ve aktiviteler, günlük yaşamdaki değişiklikler ile diyete uyulmaması bir inme hastasında, hele de eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı varsa tekrar felç geçirilmesine sebep olabilir. Özellikle ileri yaştaki demans hastaları susuzluk, aşırı sıcaklara çok hassastır. Beslenme, sıvı alım yetersizliğine bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, kanda saptanan bir sodyum, potasyum bozukluğu, hastada bilinç bozukluğu ya da yeni bir felçmiş gibi bulgu verebilir" diye konuştu.
Nörolojik hastalıkların kronik ve uzun takip gerektirdiğini söyleyen Uzm.Dr.Serpil Kıroğlu Yön, "Aynı zamanda tedavi için aldığımız ilaçların yiyecek ve diğer ilaçlarla etkileşimi de dikkate alınmalıdır. Hastaların sıvı tüketimi artırılmalı, beslenmesi düzenlenmeli, alkol ve kafein tüketimi kısıtlanmalı, sıcak havada ağır iş, yoğun aktivitelerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, enfeksiyon riski nedeni ile aşırı kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI