Sağlık Bakanlığından, yurt genelinde 57 kişinin grip virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği, bunlardan 43'ünde İnfluenza A(H1N1), 7'sinde İnfluenza B ve 7'sinde ise İnfluenza A(H3N2) virüsü tespit edildiği bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamasında, yurt genelindeki grip vakalarındaki son duruma ilişkin bilgi verildi.

Tüm dünyada grip sezonunun yılın 40. haftasından başladığı ve bir sonraki yılın 20. haftasına kadar devam ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, grip takibine belirlenmiş 17 ilden gönüllü 180 aile hekiminin katıldığı belirtildi.

81 ilde grip ön tanısıyla yatırılan hastalardan alınan klinik örneklerin de  analizleri yapılarak takip edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün dünya genelindeki grip hastalığına dair durumu açıklayan son raporuna göre, kuzey yarım küredeki grip yoğunluğu halen yüksek düzeyde seyretmekle beraber, İnfluenza A'nın baskın olduğu Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da grip aktivitesinde azalma başlamıştır. Fransa, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerin dahil olduğu bir çok Avrupa ülkesinde 65 yaş üzeri kişilerde tüm nedenlere bağlı ölüm sayılarında artış mevcut olup Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu durumun nedeni olarak grip hastalığı, soğuk havalar ve akut solunum yolu hastalıklarının olabileceği ifade edilmiştir. Kuzey Amerika'da grip hareketliliği 2014 yılının sonunda ulaştığı en yüksek düzeyden sonra halen yüksek düzeyde devam etmektedir. ABD'de ise grip virüsü tespit edilme oranı 2014 yılı Aralık ayında ulaştığı yüzde 30,4'lük düzeyinden yüzde 12,1 düzeyine gerilemiştir."

6 bin 774 klinik örnek

Dünyada olduğu gibi yurt genelinde de son hafta itibariyle grip aktivitesinin azalmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Düzenli izleme kapsamında 13. hafta itibarıyla gelen 352 numunenin yüzde 26,4'ünde influenza B, yüzde 8,8'inde İnfluenza A(H1N1), yüzde 5,1’inde İnfluenza A(H3N2) saptanmıştır" ifadesi kullanıldı. 

Grip sezonunun başlangıcından itibaren geçen sürede Avrupa'da gelen numunelerde 12. hafta itibarıyla grip virüsü tespit edilme yüzdesinin 37,8 iken Türkiye'de bu durumun yüzde  21,2 olduğu belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"13. hafta itibarı ile üç laboratuvarımıza düzenli izleme örnekleri ve klinik şüpheli örneklerden toplamda 6 bin 774 klinik örnek gelmiştir. 6 bin 774 örneğin 846’sında İnfluenza B, 704'ünde influenza A(H1N1), 172'sinde influenza A(H3N2)  saptanmıştır.  Bunların yanı sıra klinik örneklerde diğer solunum yolu virüslerinden 258'ünde  Rhinovirüs, 254'ünde Coronavirüs, 164'ünde RSV saptanmıştır.  Bu grip sezonunda ülkemizde 57 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinde grip virüsleriyle ilişki tespit edilmiştir. 43 vatandaşımızda İnfluenza A(H1N1), 7 vatandaşımızda İnfluenza B ve 7 vatandaşımızda ise İnfluenza A(H3N2) virüsü tespit edilmiştir. Bu kişilerin 20'si 65 yaş ve üzerindedir. İnfluenza A(H1N1) tespit edilenlerin 25'inde, influenza B tespit edilenlerin hepsinde, influenza A ve A(H3N2)  tespit edilen 7 hastanın 5'inde eşlik eden başka hastalıkların olduğu tespit edilmiştir. Bakanlığımızca grip ile ilgili olarak tüm durumlar günlük olarak izlenmektedir. Hastanelerde yatarak takip edilmesi gereken hastalar için hastane yatışlarında, yatak kapasitesi yönünden herhangi bir sorun yaşanmamakta olup, sağlık kurumlarına antiviral ilaçlar teslim edilmiştir ve ilaç erişiminde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır."

Kimler risk altında

Açıklamada grip için 65 yaş ve üzerindeki kişilerle yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalanların, astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocukların, diyabet dahil kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olanların, immünsupresif tedavi alan erişkin ve çocuklarla 6 ay - 18 yaş arasında ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocukların risk grubunda olduğu belirtildi. 

Söz konusu kişilerin grip olmaları durumunda hekime başvurmaları istenen açıklamada, gripten korunmak için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

"Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayınız."