Mustafa TURAPOĞLU- Fatih YILMAZ/TOKAT, () - TOKAT Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazilet Duygu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneye elle müdahale yapılmaması gerektiğini belirterek, "Eğer kene ile temas etmezseniz bu hastalık bulaşmayacaktır" dedi.
Havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan ve kene ısırması sonrası bulaşan KKKA'dan 8 kişinin hayatını kaybettiği Tokat'ta, özellikle kırsal alanda yaşayan ve tarım ile hayvancılıkla uğraşan kişilerde hastalıık sıklıkla görülüyor. Bu yıl yaklaşık 100 kişi kene ısırması sonrası Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde KKKA Hastalığı Bölge Takip Merkezi'ne başvurdu. Başvuran kişilerin birçoğu yapılan müdahalenin ardından taburcu edilirken, 14 kişinin tedavisi ise halen devam ediyor. KKKA hastalığına karşı bölge takip merkezi olarak görev veren üniversite hastanesinde hastalar yakından takip ediliyor. 
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazilet Duygu, KKKA hastalığının Tokat ve çevresinde sık görüldüğünü ifade ederek, "Bu yıl da sıcaklıkların artmasıyla birlikte keneden bulaşan KKKA vakalarında artış oldu. Şu anda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi'nde KKKAi takibi yapılıyor ve bölge takip merkezi olarak çalışıyor'' dedi.
Kentte şu ana kadar 8 kişinin KKKA'dan yaşamını yitirdiğini anlatan Doç.Dr. Duygu, birçok kişinin vücuduna giren keneyi hissetmediğini belirterek şöyle dedi:
"Bir kene insan vücudunda günlerce sessiz sedasız belirti vermeden, ağrı sızı yapmadan yaşayabilir, tutunabilir. Dolayısıyla insanlar kenenin temas ettiğini görmeyebiliyorlar. Kırsalda yaşayıp da kene temasının olmaması hemen hemen mümkün değil. Çünkü keneler kanla beslenen canlılar ve kan emecekleri bir canlıya mutlaka ihtiyaç duyuyorlar. Büyükbaş, küçükbaş bir çok hayvanın üzerinde kene bulunuyor. Hayvancılıkla uğraşan insanların da keneyle teması tabii ki çok kolay."
"KENEYE ELLE DOKUNMAMAK GEREKİYOR"
Doç.Dr. Fazilet Duygu, keneye temas etmekten kaçınılması uyarısı yaparak şöyle konuştu:
''Eğer kene ile temas etmezseniz bu hastalık bulaşmayacaktır. Dolayısıyla ilk bizim çözümümüz kene temasını engellemek. Bunun için yapılacak olan şey, hayvanlara yaklaşırken ya da kırsal bölgeye giderken özellikle kenelerin çok bulunduğu yerlere yaz döneminde genel önemlerimizi almak. Bunlar beyaz giymek, pantolon paçalarını çorabın içerisine sokmak, mümkün olduğunca ince bile olsa vücudumuzu örtecek giysiler tercih etmek. Bunun dışında vücudumuza sinek kovucu spreyler ya da kremler sürebiliriz. Bu da ikinci bir yöntem olabilir. En önemlisi şu, kırsal bölgeden döndükten evimize geldiğimiz sonra mutlaka vücut muayenesi yapmamız gerekiyor. Çünkü kenenin yapıştığını fark etmeyebiliriz. Vücut muayenesini yaparken gözle görülen yerlerin dışında saç dipleri, kulak arkası gibi görülmeyen ya da kasık, koltuk altı gibi görülmeyen bölgeleri de mutlaka ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi ve kenenin çok hızlı bir şekilde vücuttan çıkartılması gerekiyor. Eskiden hastalarımıza 'Kene görüldüğünde hemen sağlık kuruluşuna başvurun' diyorduk ama şu anda böyle demiyoruz. 'Kene gördüğünüz zaman keneyi çıkartın' diyoruz. Çünkü kene vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa hastalanma riski o kadar düşecektir. Keneye kesinlikle elle dokunmamak gerekiyor. Keneyi çıkartırken eldiven veya bir poşet elimize takarak, direk teması engelleyerek çıkarılmalı"

MT,FY(EA/AK) (FOTOĞRAFLI)