SOĞUK havalarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini, bunda da en önemli silahın C vitamini olduğunu belirten Diyetisyen Berna Ertuğ, "Bu vitamin de limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, lahana, patates, sivri biber ile ıspanak, marul, asma yaprağı, maydonoz gibi besinlerde bol miktarda bulunur" dedi.
Kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasının, vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız bıraktığını belirten Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde görev yapan Diyetisten Berna Ertuğ, soğuk havalarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve özellikle salgın hastalıklara karşı direnç kazanmak için doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Enfeksiyonla mücadelede vücut direncinin antioksidan etkiye sahip A, C, E vitaminlerinden zengin, çinko gibi minerallerin bulunduğu, prebiyotik ve probiyotik içeren gıdalar ile desteklenmesi gerektiğini kaydeden Ertuğ, Omega-3 ve Omega-9 yağ asitlerinin alımının da artırılmasının önemine dikkat çekti.
C vitamininin vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağladığını söyleyen Ertuğ, “C vitamini savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir silahtır. Bu vitamin limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, lahana, patates, sivri biber ile ıspanak, marul, asma yaprağı, maydonoz gibi besinlerde bol miktarda bulunur" diye konuştu.
VİTAMİN KAYBINI ÖNLEYİN
"C vitamini kaybını önlemek için salatalarınızı da meyve suları gibi tüketmeden hemen önce hazırlayın ve limonu salatayı tüketeceğiniz zaman eklemeyi unutmayın" diyen Diyetisyen Ertuğ, "Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından zengin kaynakları kuru yemişler (fındık, ceviz, badem vb.), kepeği ayrılmamış tam tahıl ürünleri (buğday, yulaf, çavdar ve bunlardan yapılan ekmek, makarna, erişte, vb.), yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller (kurufasulye, mercimek, nohut, barbunya) ve bitkisel yağlar, tahin gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ara öğünlerde günlük en fazla 10 adet badem veya 10 fındık tüketin" dedi.
ANTİ- ENFEKSİYON VİTAMİN
A vitamininin vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğunu söyleyen Ertuğ anti-enfeksiyon vitamin olarak da bilinen bu vitaminin yumurta, süt, balık, renkli sebze ve meyveler; özellikle ıspanak, pazı, roka, maydonoz, nane gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, ahududu, kızılcık, kırmızı lahana, kırmızı biber, kırmızı pancar, brokoli, domates, siyah üzüm karotenoidlerden zengin sebze ve meyvelerde bulunduğunu belirtti.
ÇİNKODAN ZENGİN BESİNLER
Ertuğ, çinko eksikliklerinin enfeksiyonların görülme sıklığını arttırdığını söyleyerek çinko kaynaklarını “Kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagiller" olarak sıraladı.
BESLENMEDE OMEGA KURALLARI
“Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir" diyen Diyetisten Berna Ertuğ, zeytinyağı ve fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan Omega-9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemini olumlu etkilediğini vurguladı.
Bağırsak florasını güçlendirerek mide- bağırsak sistem enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlayan probiyotik ve prebiyotiklerin antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tuttuğunu kaydeden Berna Ertuğ, günlük beslenmede probiyotik besin olarak süt, yoğurt, kefir; prebiyotik besin olarak da meyve, tam tahıllar ve baklagilleri önerdi.
GÜNLÜK SIVI TÜKETİMİ
Yaş, cins, iklim gibi faktörlerden etkilenmekle birlikte, yetişkin bir kişinin günlük su gereksiniminin 2-3 litre olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Ertuğ, "Enfeksiyon hastalıklarında ateş, kusma ve ishal nedeniyle artan sıvı kaybının karşılanması ve katabolik ürünlerin ve toksinlerin vücuttan temizlenmesi için günde ortalama 3- 4 litre sıvı tüketimi önerilmektedir. Sıvı alımının öncelikle su ve bununla beraber hem sağlık açısından hem de zevk almak açısından su, soda, meyve suları, süt, ayran, kefir, yeşil- siyah çay, ıhlamur, adaçayı nane, papatya gibi bitki çayları, kahve, limonata, komposto, çorba gibi farklı türden sıvılar da tüketilebilir" diye konuştu.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN ÖNERİLER
Diyetisten Berna Ertuğ, kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için şunları önerdi:
"- Öğünlerinizde mutlaka yoğurt, ayran veya kefir olsun.
- Her öğünde bol limonlu mevsim yeşillikleri ile dolu salata tüketin. Salatalarınıza mutlaka 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ve limon eklemeyi unutmayın.
- Ara öğünlerde mandalina, kivi, portakal, elma, greyfurt gibi taze meyveler yiyin.
- Bitki çaylarından özellikle kuşburnu, ıhlamur, ahududu, böğürtlen ve meyve çaylarına ağırlık vermeye çalışın ve çaylarınıza limon eklemeyi unutmayın.
- Haftada en az 2 gün mutlaka balık tüketin. Özellikle somon, çinekop, istavrit, levrek, çipura, hamsi mevsim balıklarıdır.
- Haftada 2- 3 gün kuru baklagilleri pişirip yanında bol salata ile tüketin.
- Kahvaltınızda süt, peynir ve yumurtadan herhangi biri ya da ikisini bulundurun.
- Öğünlerini düzenli tüketmeyi unutmayın."