İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN’da özel bir hastanede görevli Op. Dr. Birgi Sönmezer, "Hijyenik açıdan uygun koşullara sahip olmayan denizler ve havuzlar önemli bir göz hastalığı olan konjonktivite yakalanma riskini arttırıyor" dedi.
Samsun'da göz doktoru Birgi Sönmezer, yaz sıcaklarında serinlemek için denize ve havuza girenlerin özellikle hijyen konusuna dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Hijyenik açıdan uygun koşullara sahip olmayan denizler ve havuzların önemli bir göz hastalığı olan konjonktivite yakalanma riskini arttırdığını belirten Op. Dr. Birgi Sönmezer, "Hijyenik olmayan havuzlar başta konjonktivit olmak üzere birçok göz rahatsızlığına neden olabiliyor. Pek çok kişinin aynı anda girdiği havuzlarda temizlik şartlarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer yeterli hijyen sağlanmaz ise çok sayıda insan, havuzlardan bakteri kapabiliyor" dedi.
Havuzdaki klor miktarının çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Sönmezer, "Klor aşırı miktarda olursa gözde kızarma ve yanmaya neden olur. Bir havuza temiz diyebilmek için klor kullanmanın yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Sadece klor kullanılarak temizliği sağlanan havuzlarda yüzenler dikkatli olmalı. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa yol açabiliyor. Deniz yeteri kadar temiz değilse konjoktivit riski artar. Özellikle çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak, birçok alerjik göz rahatsızlıklarından korunmada önemlidir. Göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanılmasını daha iyi olur" diye konuştu. 
Konjoktivitin belirtileri hakkında da konuşan Op. Dr. Birgi Sönmezer, "Konjonktivitin gözlerde, kızarıklık, kaşınma, batma, yanma, çapaklanma, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu gibi belirtiler gösterir. Bu şikayetleri olanların hemen göz doktoruna başvurması gerekir. Bazı vakalarda göz kapakları da hafif şişebilir. Ancak kişinin görmesi bu durumdan etkilenmez. Alerjik şikayetler bitinceye kadar havuzdan ve denizden uzak durulmalı. Konjonktivit rahatsızlığına yakalanan hastalar için öncelikle alerjen maddenin tespit edilmesi gerekir. Bu hastaların şikayetleri geçinceye kadar havuz ve denizden uzak durması daha uygundur" dedi.

FOTOĞRAFLI