Kent Alsancak Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arzu Eraslan, mevsim itibariyle deniz canlıları ya da börtü böcekle temasın neden olduğu alerjik reaksiyonlara dikkat çekti. Ege ve Akdeniz bölgelerinde Pederus denilen böceğin yarattığı alerjinin çok sık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Eraslan şunları kaydetti:

"Havalar çok sıcak ve herkes kapı pencere açık yaşıyor. Bu tip olaylar da daha çok görülüyor. Pederus böceğinin neden olduğu alerjik tablo herkesin bildiği gece yanığı. Böcek genellikle geceleri ortaya çıktığı için bu şekilde tanımlanıyor ve cilt üzerinde gezdiğinde yani kişinin böceğe teması anında paederin denilen salgısını salgılıyor. O bölgede su toplaması, küçük küçük yaralar gelişip çok şiddetli yanma hissi, kaşıntı hissi veriyor. Arkadan alerjik reaksiyon gelişebildiği için bir cilt doktoruna başvurmakta yarar var. Yine en çok görülen örümcek, sivrisinek sokmaları. Öncelikle böceğin, sineğin soktuğu bölgenin sabunlu suyla temizlenmesi ve buz kompresi yapılması gerekiyor. Sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebilir. Çünkü bazı kişilerde çok şiddetli alerjik reaksiyonlar gelişebiliyor, o bölgede kızarıklık ve döküntünün yanı sıra dudaklarda şişme, nefes alma güçlüğü ya da çarpıntı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor." 'ARI SOKMASI BAZI KİŞİLERDE ŞOK YARATIYOR'

Örümcek sokmasında da böcek ısırmasında olduğu gibi bölgenin mutlaka sabunlu suyla temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Eraslan özellikle alkol, kolonya kullanılmayacağının altını çizdi. Dr. Eraslan, bölge temizlendikten sonra özel kremlerin sürülmesini önendiklerini kaydetti. Akrep sokması halinde de bölgenin sabunlu suyla temizlendikten sonra temas edilen alanın biraz üzerinden hafif bir bandajla sıkıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını isteyen Uzm. Dr. Eraslan, bazı kişiler için arı sokmasının anaflaktik şoka yol açabildiğini de söyledi. Arının soktuğu yerin de sabunlu suyla temizlenmesi ve soğuk kompres yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Eraslan, dudaklarda, dilde şişme görülen olgularda hayati risk nedeniyle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını istedi. 

KENE ISIRMASINDA, KENENİN NEFESİNİ KESİN

Can alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına yol açtığı için kene ısırmalarında müdahalenin önemine dikkat çeken Kent Alsancak Tıp Merkezi Dermatoloğu Eraslan, "Kenelere karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Kenenin doktor tarafından çıkartılması en doğrusu. Ancak kendiniz çıkartmak isterseniz kenenin üzerini katı beyaz vazelin ile kapatıp kenenin nefes almasını engelleyin. Kene nefes alamaz hale geldiğinde daha kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz" dedi.

DENİZ ANASI ÇARPMASINA SICAK SU KOMPRESİ

Uzm. Dr. Arzu Ersalan Yaz mevsimiyle birlikte görülen deniz anası çarpmalarına karşı ilk müdahalenin nasıl yapılacağı konusunda da şu bilgileri verdi:

"Deniz anasının temas ettiği yerlerde ciddi kızarıklıklar, alerjik döküntüler, ısı artışları, enfeksiyonlar gelişebilir. Bazı alerjik bünyeli kişilerde şok tablosu bile gelişebiliyor. Bu durumda biraz acele hareket etmek gerekiyor. Kişinin hızla sudan çıkarılması, deniz anasının temas ettiği bölgenin ya tuzlu su, ya sirkeli su ya da amonyakla hemen temizlenmesi arkadan da mümkünse hemen sıcak su kompresi yapılması gerekiyor. Deniz anasının yarattığı zehrin daha çok dağılmaması açısından sıcak su kompresi yararlı, ama asıl doğrusu en yakın sağlık merkezine başvurmak."