ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere dinamitle taş çıkarılırken tesadüfen keşfedilen Damlataş Mağarası, binlerce astım hastasına şifa umudu oldu.
Alanya'da deniz kenarında yer alan ve her yıl binlerce turistin akınına uğrayan Damlataş Mağarası, doğal güzelliğinin yanı sıra şifa arayan atım hastalarının da ilgi odağı haline geldi. Türkiye'de turizme açılan ilk mağara olarak bilinen Damlataş Mağarası, 1948 yılında iskele inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı açılırken, bir dinamit ateşlenmesi sonucu tesadüfen ortaya çıktı. Binlerce yılda oluşan sarkıt ve dikitleriyle dikkati çeken mağaranın ziyaretçi sayısı da her yıl artıyor. 2012'de 248 bin 516 kişinin ziyaret ettiği mağarayı 2013 yılında 295 bin 528 kişi ziyaret etti. Geçen yılki ziyaretçilerin 3 bin 857'sini astım hastaları oluşturdu.
MAĞARADAN ŞİFA DAMLIYOR
Alanya Kültür Merkezi Müdürü Hüseyin Çinal, dünyaca ünlü turistlik ve şifa dağıtan mağaralar arasında yer alan Damlataş Mağarası'nın Alanya'nın tanıtımında önemli rol oynadığını söyledi. Ziyaretçi sayısı her geçen gün artan mağaranın astım hastalarına şifa dağıtan önemli merkezlerden biri haline geldiğini belirten Çinal, "Yurt dışından, özellikle yerleşik yaşayan Ruslar'dan önemli ölçüde talep var. Mağara, turizm potansiyelinin yanı sıra sağlık alanında da tercih edilen mekanlar arasında yerini aldı" dedi.
ZİYARETÇİ REKORU KIRDI
Alanya turizminin lokomotifleri arasında yer alan Damlataş Mağarası'nın her yıl olduğu gibi geçen yıl da yerli ve yabancı turistlerin rekor denecek düzeyde akınına uğradığını dile getiren Çinal, "Öğrenciye yüzde 50 indirim uygulanan mağarada normal giriş ücreti 2014 yılı için 4 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Öte yandan kış sezonunda 40 kişinin üzerinde olan gruplara 1 lira 18 kuruşluk fiyat tarifesi uygulanıyor" diye konuştu.
KIZIM BİR SAATTE İYİLEŞTİ
Ankara'dan kısa bir süre önce Alanya'ya yerleşen Tuğba Akarca ise 2 yaşındaki kızının Damlataş Mağarası'nda 1 saat kaldıktan sonra nefes darlığından kurtulduğunu söyledi. Yakınlarının tavsiyesi üzerine kızını Damlataş Mağarası'na getirdiğini belirten Tuğba Akarca şöyle dedi:
"Kızım bronşit olduktan sonra hastalığı astıma çeviriyordu. İlaç kullanıyorduk. Alanya'ya taşındıktan sonra Damlataş Mağarası'nın iyi geleceğini söylediler. İlk gelişimizde 1 saat kaldıktan sonra eve gittik ve kızımın rahatladığını fark ettim. Nefes darlığından eser kalmadı."
Astım hastası olan Ankaralı öğrenci Hanife Uçgun da, Damlataş Mağarası'na daha önce geldiğini belirterek içerideki ortamın verdiği rahatlığı kısa bir sürede fark edebildiğini söyledi.
Ankara'dan tatil için ilçeye gelen öğrenci Berk Doğru ise "Mağaraya ilk kez geldim. Gerçekten sıcak ve nemli bir hava var. Bu havayı içinize çektiğinizde göğsünüzün ferahladığını hissedebiliyorsunuz. Astım hastalığına iyi geliyormuş. Çok beğendim" dedi.
DAMLATAŞ MAĞARASININ ÖZELLİKLERİ
1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere dinamitle taş çıkarılırken tesadüfen keşfedilen Damlataş Mağarası, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olarak biliniyor. 30 metre uzunluğunda ve 200 metrekarelik alanı kaplayan mağaradaki sarkıt ve dikitlerin M.Ö. 20-15 bin yılları arasında meydana geldiği sanılıyor. Sarkıtlardan yılın hemen her zamanı su damlaması nedeniyle mağara adını bu özelliğinden alıyor. Damlataş Mağarası'nın 760 milimetre hava basıncı, yaz-kış 22 derece olan sabit sıcaklığı, yüzde 95 nem oranı, karbondioksit, azot ve oksijen miktarı özellikle astım hastaları için uygun bir ortam oluşturuyor.