ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (ÇÜTF-DETAUM) Avusturya Salzburg Üniversitesi ve Amerika Johns Hopkins Üniversitesi işbirliğiyle, deney domuzları üzerinde çene cerrahisinde çığır açması beklenen yeni bir deney başlatıldı.
DETAUM'da gerçekleştirilen çalışmaya Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kürkçü, Doç. Dr. Emre Benlidayı, Araştırma Görevlisi Dr. Onur Keçeli ile DETAUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu, Avusturya'dan Paracelsus Medikal Üniversitesi Maksillofasiyal Cerrahi Departmanı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alexander Gaggl ve Dr. Farzad Borumandi, Klagenfurt Üniversitesi'nden Dr. Heinz Buerger, Graz Üniversitesi'nden Plastik Cerrah Dr. Anna Vasiliva, ABD'nin Johns Hopkins Hastanesi Plastik Cerrahi Departmanından Dr. James Higgins katıldı. Türkiye'nin domuz üretip deneysel araştırmalara sunan tek merkezi DETAUM'da bir araya gelin ekip, 1 hafta süresinde, yetişkin domuzlar üzerinde çene cerrahisi ve ortopedi için umut olacak yeni bir tekniğin deneyini yapacak.
Deney hakkında bilgi veren DETAUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu, merkezin amacının tıp ve biyoloji alanında araştırma yapmak isteyen tüm bilim adamı ve araştırmacılara alt yapı ve deney hayvanı sağlamak olduğunu bildirdi. Domuz üreten ve deneysel araştırmalara sunan tek merkez olmalarından dolayı Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarıyla zaman zaman ortak çalışmalara imza attıklarını da belirten Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, "Avusturya ve Amerika üniversitelerinden gelen cerrah arkadaşlarımızla bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar denenmemiş tekniklerin kullanıldığı çalışmalar aralıksız olarak her bir hayvanda 5-6 saat sürüyor. Başarılı olunabilirse estetik cerrahisinde yeni bir sayfa açılır" dedi.
ÖNCE HAYVANLARDA SONRA İNSANDA DENENECEK
Uluslararası bir çalışma yürüttüklerini belirten Doç. Dr. Emre Benlidayı ise "Eğer bu çalışma başarılı olursa, ilerleyen dönemlerde çene üst kırıklarında, orta yüz deformitelerinde fonksiyon ve estetik açısından insanlar için çok büyük bir başarı elde edilecek. Bu çalışmadaki amaç dünyadaki çalışmalardan farklı olarak damarlı uyluk kemiği kullanarak, atardamarı atardamara bağlamaktan ziyade, toplardamarı atardamara bağlayarak kemiği yaşatmaya çalışacağız ve ölü kemiğin yaşayan kemik üzerindeki etkisini de göreceğiz. Estetik ve ortopedi için çok önemli çığır açacak bir araştırma olacak. Hayvan üzerinde denenen bu çalışma uygun sonuç verirse insan üzerinde de uygulanacak" diye konuştu.
DOMUZLA DENEY YAPABİLEN TEK MERKEZ
ÇÜTF-DETAUM, AB'ye uyumlu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvan Deneyleri Etik Kurulu onaylı, standartlara uygun olarak çalışan bir merkez. ÇÜTF-DETAUM aynı zamanda Türkiye'de domuzla deney yapabilen tek merkez olma özelliğine sahip.