Yusuf ÇINAR/ÇORUM, () - ÇORUM'da son üç ay içerisinde 445 kişi kene şikayeti ile Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) taşıyan kenelerin vücuttan ne kadar çabuk çıkarılırsa, hastalık riskinin de o kadar azaldığını söyledi.
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray, KKKA virüsünün kenelerin sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu dile getirdi. Keklik, çulluk, karga gibi göçmen kuşların da keneleri başka alanlara taşınmasında etkili olduğunun bilindiğini dile getiren Dr.Moray, KKKA taşıyan kenelerin vücuttan ne kadar çabuk çıkarılırsa hastalık riskinin de o kadar azaldığını söyledi. Dr. Moray şunları söyledi:
"Keneler, kurak ve yarı kurak bozkır iklimini sevmekte. Kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda yaygın görülmektedir. Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşır. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı durumundadırlar. Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerler, kan emme sırasında aldıkları virüsü, insanlardan kan emerken bulaştırırlar. Hastalık daha çok hayvancılıkla uğraşanlarda, mezbaha çalışanlarında ve kırsal alanda yaşayanlarda görülebilmektedir. Enfekte hayvanların kan ve dokuları ile temas sonucu da geçiş olabilmektedir. Ayrıca hastane kaynaklı enfeksiyon oluşturma riski de bildirilmektedir."
Ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, karın ağrısı, kusma, ishalin KKKA hastalığının belirtileri arasında yer aldığını açıklayan Dr.Hüseyin Moray, hastalığın en belirgin özelliğinin ise iştahsızlık olduğunu ifade etti. Vücuduna kene yapışanların 10 gün boyunca ani başlayan ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma gibi şikayetler yönünden kendini izlemesini isteyen Dr.Moray, bu tür şikayetlerin olması durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istedi.
Çorum'da son üç ayda 445 kişinin kene şikayeti ile hastanelere başvurdukları ve şu ana kadar ciddi bir vakaya rastlanılmadığı belirtildi.

YÇ(MS/AAA) (FOTOGRAFLI)