Bu haftaki programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol ve Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta konuk oldu.
Deşifre programında GDO'lu bebek maması skandalıyla ilgili iddialar yanıt veren Prof. Dr. İrfan Erol çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalardan satır başları...

Prof. Dr. İrfan Erol: Türkiye'de İlk defa bir mamada GDO tespit ettik. Akabinde tüm birimlerimize uyarı yazısı gönderip toplatma kararı aldık. Bebek mamaları en çok hassasiyet gösterdiğimiz bir alan. Türkiye'ye giren her ürünü hem imalat öncesi hem de imalat sonrası mutlaka analiz ediyoruz. Diğer ülkelerle kıyaslandığında bizim hassasiyetimiz daha fazla bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Biz Milupa'yı açıkladık çünkü, biz küçük firma, büyük firma, uluslar arası firma buna bakmayız. Biz yaptığımız işin hukuki, bilimsel ve etik olmasına bakarız.

Hayvan yemlerinde taşınma, depolama ve üretim aşamasında bulaşma riski binde dokuz olarak belirlenmiştir. Ancak gıdalarda bu oran sıfırdır. Özellikle belirmek isterim ki %09 oranı kesinlikle gıdalarla ilgili değildir. GDO bulaşma oranı olan binde dokuz ( %09) hayvan yemlerinde geçerlidir. Gıdada bulaşma oranı binde bir bile değil, sıfırdır.

Artık GDO'lu ürünlerin hayvan yemi olarak bile kullanılmasına izin vermiyoruz.

"ÇOCUKLARA HAZIR MAMA YEDİRMEYİN"

Programın bir diğer konuğu da GDO'lu ürünlere ve endüstriyel gıdalara karşı yaptığı açıklamalarla tanınan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta idi. Prof. Dr. Küçükusta anne babalara önemli uyarılarda bulundu:

"Çocuklarınıza hazır mama yedirmeyin! Zaruri durumlar dışında bebeklerinizi endüstri ürünlerinden uzak tutun. Hastalıkların çoğu yediğimiz, içtiğimiz hazır gıdalardan kaynaklanıyor. Aslında katiyen hazır gıda kullanmamamız gerekiyor. Ben 15 yıl önce tanıdığım bir teyzeden sütümü alıyorum. Normal cayırda otlatıp, yemle beslediği iki ineği var ondan sütümü alıp yoğurdumu da o sütten yapıyorum."

Prof. İrfan Erol: Bizce ilk altı ayda bebeklere mümkünse anne sütü dışında ek gıdalar yedirilmemelidir. Anne sütü bebeğin tüm ihtiyacını karşılamaya yetmektedir.