Hastalıkla mücadele için aşılama ve parazit mücadelesinin şart olduğunu belirten AydınVeteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, son dönemlerde Aydın ve çevresinde yetiştiricileri en çok tedirgin eden konuların başında çiçek hastalığının yer aldığını söyledi.

CİDDİ SIKINTI ÇEKİYORLAR
Sığırlarda görülen ve halk arasında "Afrika Çiçeği Hastalığı'' olarak bilinen Nodüler Ekzantemi hastalığına karşı çalışmaların devam ettiği belirtilirken Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konuyla ilgili konuşmak, bilgi vermek ya da açıklama yapmanın kesinlikle yasak olduğunu belirttiler.

Geçen yıl yaklaşık 300'ün üzerinde büyükbaş hayvanın itlaf edilip gömüldüğü Aydın'da Çiçek hastalığının son olarak Çine'de görüldüğü öğrenildi. Yenipazar, Umurlu, Efeler,Nazilli ve İncirliova'da görülen hastalık Aydın'ın komşu illeri Muğla, İzmir ve Manisa'da da görülürken yetiştiriciler ciddi sıkıntı çektiklerini belirttiler.
GEREKSİZ YERE GÖMÜLÜYORLAR İDDİASI
Hayvanların derisinde görülen beze şeklindeki hastalık belirtilerinin aslında daha önceleri de görüldüğünü belirten bazı üreticiler, bazı hayvanların gereksiz yere itlaf edilip gömüldüğünü belirtirken Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanları talimatlar doğrultusunda işlem yaptıklarını belirttiler.

Hastalığın insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığı da belirtilirken halk arasında "Afrika Hastalığı" olarak bilinen Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease) konusunda yetkililer 'yasak' olduğu gerekçesi ile konuşmuyor.
Hastalığın ilk olarak 2013 yılında Akdeniz Bölgesinde tespit edildiği, hastalığın hayvan hareketleri, kan ile beslenen sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla yayıldığı belirtildi.